úterý 15. března 2016

losos se špenátovým mascarpone v listovém těstě

velmi jednoduché, velmi efektní a velmi dobré... potřebujete-li oslnit - jděte do toho!
příprava vám bude trvat cca 20 - 30 minut, pečení 45 minut

pro 4 osoby:
cca 600g filetu z lososa (vcelku, bez kůže, opláchnutý studenou vodou, osušený papírovou utěrkou), 2 balení rozváleného listového těsta (z lednice ho vyndejte alespoň 15 minut před použitím), 250g mascarpone (můžete si připravit domácí mascarpone), cca 200g čerstvého špenátu, cca 150g čerstvé rukoly, 1 stroužek česneku, 1 vejce, 2-3 lžíce sezamových semínek (není nutné)

jako příloha se velmi osvědčily baby brambůrky pečené v troubě a k nim domácí lučina!

1. připravte si na plech pečící papír
2. na pečící papír položte jeden plát listového těsta 
3. na listové těsto položte filet lososa, tak aby širší (tj. rovný) okraj ryby (pokud máte filet zužující se k ocasu) byl cca 2-3 cm od kraje těsta 
4. rozmixujte mascarpone se špenátem, rukolou a česnekem - můžete promixovat vše najednou, nebo do části mascarpone špenát a rukolu postupně přidávat a pak přímíchat zbytek mascarpone - podle toho, co zvládne váš mixér...  a zelené nemusí být rozmixované úplně dohladka, naopak...
5. podle chuti přidejte trochu soli a čerstvě namletého pepře
6. zelené mascarpone navrstvěte na lososa
7. zakryjte lososa druhým plátem těsta 
*a teď tři důležité krok k úspěchu (plus zapněte troubu na 180 stupňů)
8. obě vrstvy těsta přitlačte prsty k sobě - nejdřív na straně, kde těsto přesahuje přes rybu na její rovné straně a pak podél ryby, pláty těsta k sobě přimáčkněte opravdu pevně 
9. příborovým nožem (abyste si nerozřízli papír) ořízněte rybu, respektive spojené těsto kolem dokola tak, aby kolem ryby zůstal cca 3 cm okraj těsta (oříznuté kousky těsta si dejte stranou, budete je potřebovat) - a pro jistotu ještě jednou těsto kolem dokola přitlačte
10. těsto přečnívající přes rybu opatrně zahněte pod ní - nejdřív na rovném konci (máte-li filet na obou stranách rovný, tak na na obou rovnách stranách), pak podélně 
11. a teď už jen maličkost, která vaše dílo povýší ještě o stupeň výš - ze zbytku těsta na prkénku malým ostrým nožíkem vykrájejte tvar rybky (jako kreslí rybu děti - podélný ovál s trojúhelníkovým ocáskem)
12. zabalenou rybu potřete rozšlehaným vejcem, rozmístěte na ni malé rybičky, také je potřete vejcem a pro efekt je ještě můžete posypat sezamovými semínky
13. vložte plech do předehřáté trouby a pečte cca 45 minut
14. upečenou rybu opatrně přesuňte na rovný servírovací talíř a ostrým nožem krájejte na stole na porce - jak vidíte, trochu mascarpone mi vyteklo, ale i tak byl úspěch velryby pro 7 lidí veliký :-)

p.s. 
pokud budete chtít k rybě upéct brambůrky:
- dejte do trouby nejdřív brambůrky 
- zatímco se budou péct, v klidu si připravte rybu
- upečené brambůrky přesuňte na sporák, aby se odvařil zbytek vývaru
- do zahřáte trouby hned šoupnete lososa
- když budou brambůrky měkké, případný zbytek vývaru slijte a nechte je v horkém hrnci pod pokličkou čekat, až se ryba dopeče
- v tom případě počítejte s tím, že celá příprava a pečení vám zabere (včetně odrbání brambůrek) cca hodinu a půl - to jde, ne? :-)

pro pořádek uvádím, že jsem výchozí recept objevila někdy před pár lety v apetitu...



Žádné komentáře:

Okomentovat