většina receptů je založená na kombinaci 500g bílého jogurtu s 200g zakysané smetany a nebo s 200g smetany ke šlehání.
já jsem tedy napoprvé použila všechny tři suroviny - tedy jogurt, zakysanou smetanu i šlehačku... a výsledek je super, "lučina" je jemně krémová a doslova lahodná :-)
pravda, kaloricky je trochu náročnější, ale to je ta kupovaná taky a tahle domácí je rozhodně vítěz a to jak za chuť, tak za konzistenci..
takže předávám tak, jak jsem vyzkoušela, ale příště (což asi nebude dlouho trvat) zkusím kombinaci jen se zakysanou smetanou a pak jen se šlehačkou.
a samozřejmě dodám zprávu o výsledku. a nebo vyzkoušejte vy a dejte vědět...
500g hustého bílého jogurtu (řecký ideální)
200g zakysané smetany
200g šlehačky (33 - 40%)
1/2 lžičky soli
lučinu už dělám poměrně pravidelně, takže jsem si to zjednodušila:
1 velký kelímek jogurtu, 1 malý kelímek zakysané smetany, šlehačky dávám jen 1/2 a soli naopak celou (rovnou) lžičku
a malá vychytávka - když nejdřív našleháte šlehačku a pak do ní přišleháte jogurt a zakysanou smetanu, výsledkem bude lučina nadýchaná :-)
1. připravíme si cedník, utěrku a mísu, která velikostně odpovídá cedníku tak, aby do ní cedník nezapadl, ale držel na míse a zůstal pod ním prostor na odkapávání tekutiny
2. cedník vyložíme utěrkou
3. smícháme (stačí promíchat ručně, ale lepší je projet šlehačem) jogurt zakysanou smetanu, šlehačku a sůl a dobře promícháme
4. směs vyklopíme na cedník
5. přikryjeme třeba alobalem nebo pokličkou (aby nám tam nic nenapadalo)
6. odložíme přes noc do chladu (do mísy bude odkapávat syrovátka a utěrka postupně natáhne vlhkost, takže je lepší její cípy ohnout nahoru přes alobal)
7. už po cca 4 hodinách je odkapáno natolik, že může provést první testování
8. druhý den už jen překlopte hotovou lučinu do misky, tedy k servírování, a nebo do krabičky s víčkem k uložení do lednice
Žádné komentáře:
Okomentovat