neděle 21. února 2016

baby brambůrky pečené v troubě

malé brambůrky upečené v troubě v zeleninovém vývaru jsou boží s domácí lučinou (domácí lučina)... jsou naprosto jednoduché a úspěch je zaručen. myslím, že původní recept jsem před několika lety objevila v apetitu...

nejlepší jsou drobné baby brambůrky a v tomhle případě je na pečení naprosto skvělý sušený zeleninový vývar z dm, který je trochu slanější. když budete péct jen 2 porce, uberte polovinu másla, oleje i česneku, vývaru by vám mělo stačit cca 1/2 litru.

na 4 porce:
40-48 baby brambůrek (10-12 na porci), 4 lžíce másla, 2 lžíce olivového oleje, 4 stroužky česneku, cca 750 ml horkého zeleninového vývaru, 4 snítky čerstvého tymiánu, hrubá sůl

1. brambůrky dobře vydrbejte (pečeme je se slupkou)
2. vyberte na ně takový kastrol nebo pekáč, aby pokryly jeho dno jen v jedné vrstvě 
3. troubu předehřejte na 200 stupňů
4. v kastrole nebo pekáči rozehřejte máslo s olivovým olejem
5. přidejte rozmačkaný česnek a na středním stupni ho 2 minuty opékejte
6. přihoďte brambůrky a promíchejte
7. zalijte vývarem, ale jen tak, aby byly brambůrky ponořené, není potřeba aby je vývar přesahoval - množství vývaru je přibližné, závisí na velikosti kastrolu
8. přiveďte do varu
9. kastrol přesuňte do trouby a pečte 45 minut
10. z trouby přesuňte zpět na sporák a zprudka odvařte zbývající vývar (pokud je ho kastrole moc, opatrně ho část odlijte)
11. občas kastrolem zahýbejte, aby se brambůrky ze všech stran obalily zredukovaným vývarem
12. brambůrky přendejte na servírovací talíř, každou zmáčknete vidličkou, aby slupka napraskla a posypejte čerstvým tymiánem a hrubou solí




Žádné komentáře:

Okomentovat