na co jsem ho potřebovala? na něco hodně dobrého: losos se špenátovým mascarpone v listovém těstě
ideálně by se tentokrát hodil teploměr - asi nejlépe zavařovací - ale kdo ho dneska má, že?
já tedy ne :-) ale jde to i bez něj, jen musíte dávat pozor...
500 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce citronové šťávy
(to je opravdu všechno!)
a výsledkem bude bezmála 300g mascarpone
samozřejmě budete potřebovat nepostradatelný cedník a utěrku...
1. vyberte si pánev a hrnec, který půjde do pánve vložit
2. do pánve vlijte vodu, do hrnce smetanu
3. připravte si citronovou šťávu
3. vložte hrnec do pánve a začněte vodu a tím pádem i smetanu zahřívat - pokud máte teploměr, znamená to zahřát smetanu na 85-90 stupňů, pokud teploměr nemáte, hlídejte, co dělá smetana - jakmile se voda zlehka vaří a hladina smetany se začne jen velmi lehce "vzdouvat" a začne se na ní dělat škraloup - míchejte, ztlumte sporák a zahřívejte ještě 15 minut - udržujte teplotu a občas promíchejte - smetana se nesmí začít vařit!
4. přidejte do smetany citronovou šťávu a míchejte, když smetana začne houstnout, dejte jí ještě cca 5 minut a pořád míchejte (smetana se stále nesmí začít vařit)
5. odstavte pánev, hrnec nechte v pánvi s horkou vodou a nechte 15 minut zvolna chladnout
6. pak hrnec se smetanou vyndejte z pánve s vodou a nechte chladnout dalších 15 minut
7. mezitím si připravte cedník, utěrku a misku - cedník vyložte přeloženou utěrkou (aby byly 2 vrstvy látky) a umístěte cedník na misku
8. do cedníku (na utěrku) vylijte smetanu (nezapomeňte na misku pod cedníkem :-)
9. celou "soupravu" dejte do lednice na minimálně na 12, lépe na 24 hodin
10. syrovátky v tomto případě odkape jen minimálně - já neměla v misce skoro nic, syrovátky bylo tak málo, že se natáhla jen do utěrky
11. mascarpone překlopte z utěrky do misky a hned použijte, nebo zavřete do krabičky a dejte do lednice - vydrží vám určitě 3 dny...
fotku tentokrát nemám, ale na pohled vypadá mascarpone přesně tak jak má a taky tak chutná:-)
Žádné komentáře:
Okomentovat