pátek 18. března 2016

šneci z listového těsta

super rychlá večeře, ovšem pouze za předpokladu, že máte v lednici listové těsto...

1 balení listového těsta (rozválený plát), rajčatové pyré, 6 plátků eidamu nebo ementálu, 50g strouhané nivy, cca 10 zelených oliv, cca 5 sušených rajčat, 1 vejce, 50g strouhaného parmezánu

to, co do šneků zabalíte, je velmi variabilní, základ je rajčatové pyré a sýr, ať už použijete plátkový eidam a strouhanou nivu, nebo eidam na pyré rovnou hustě nastrouháte (pak už ale nepřidávejte strouhanou nivu) a pak už stačí jen nakrájené olivy, nebo nakrájené olivy a sušená rajčata, nebo také kapary a sušená rajčata... navrch můžete šneky posypat parmezánem, nebo jen sušeným tymiánem, nebo obojím, nebo můžete přihodit slunečnicová a nebo sezamová semínka... uvnitř toho nesmí být moc, aby se těsto dalo dobře zabalit a aby vám náplň nevypadávala. olivy proto krájejte na kolečka a rajčata na zhruba stejně malé kousky.

1. plát těsta si položte na pečící papír (pokud máte balíček těsta, rozválejte ho na obdélník vysoký cca 3m) - použijte papír, ve kterém bylo těsto zabalené
2. těsto potřete rajčatovým pyré (já následně těsto roluji směrem od sebe k sobě, takže na okraji "u sebe" nedávám pyré až do konce těsta, ale cca 2 cm od okraje - aby při zarolování nevyteklo)
3. na pyré rozložte plátky eidamu
4. sýr rovnoměrně posypejte olivami nakrájenými na kolečka
5. přidejte nakrájená sušená rajčata
6. postrouhejte nivou (ne moc, protože by se roztékala)
7. těsto po delší straně opatrně, ale pevně, srolujte do válečku 
8. váleček zabalte do pečícího papíru (zarolujte)
9. zabalený váleček dejte na 20 minut do mrazáku, aby se zpevnil a dobře se krájel 
10. troubu předehřejte na 180 stupňů
11. váleček nakrájete na kolečka cca 1,5 cm široká (ztuhnutí v mrazáku není úplně nutné, někdy krájím rovnou, ale kolečka se při krájení měkkého těsta deformují, takže je potřeba je rukou trochu srovnat) 
12. kolečka - šneky - rozložte na plech vyložený (ne původním, ale novým) pečícím papírem
13. vejce prošlehejte vidličkou a šneky mašlovačkou vejcem potřete
14. posypejte parmezánem (nebo/a bylinkami nebo/a semínky
15. dejte péct na cca 20 minut dozlatova





Žádné komentáře:

Okomentovat