neděle 23. února 2020

Čokoládový dortíček

pro milovníky čokolády nevymyslíte lepší dort... slovo "dort" používám spíš proto, že se peče ve formě na dort, ale jinak je to čistě čokoládová radost, která se doslova rozplyne v puse :-)
fotka je hodně nevydařená, tou se prosím nenechte zmást, večer a na mobil to líp nešlo a druhý den už jaksi nebylo co fotit...
neřešila bych, jestli to je kalorická bomba nebo ne, na to je to příliš dobré... mouky a cukru mininálně, o to více másla a vajíček :-)
příprava vám nezabere víc než 15 minut a stejná doba stačí i na pečení... jen by se pak měl nechat zchladnout! nenechte se zmást tím, že popis je dlouhý - podrobný popis jak vyložit formu a jak rozpustit čokoládu není pro vás zkušené, ale pro moje nejmilejší (a víme proč :-))) 

čokolády bude potřebovat půl kila, což je 5 tabulek, ale nepodceňte výběr... já ráda používám čokolády Lindt, ideální se mi zdá kombinace půl na půl 70% hořká a 65% mléčná... záleží na chuti...
a stejně kvalitní by mělo být i kakao!

pokud nemáte otevírací dortovou formu, použijte jakoukoliv jinou, ale vyložte ji papírem tak, že použijete delší pruh papíru a položíte ho na dno formy tak, aby na obou stranách přečníval alespoň o 5 cm nad formu... pak vyložíte dno (obkreslete vaši formu na papír a vystřihněte) a dvěma pruhy doplňte boky... za ten přečuhující papír pak dort z formy, která není otevírací, pohodlně vyndáte :-) 
není od věci si takhle vyložit i tu otevírací formu, dort je hodně vláčný a mít přesouvací popruh, který pak jen vytáhnete, se každopádně hodí... 

uvedená dávka surovin je na klasickou dortovou otevírací formu, když dáte všech surovin polovinu, je to přesně na menší velikost klasické dortové otevírací formy... 

dort můžete jen hojně poprášit hořkým kakaem a nebo, pokud ho chcete mít úplně dotažený, dejte tomu půlhodinu navíc a připravte si maliny v čokoládě...

500g čokolády
250g másla
12 vajec
50g třtinového cukru
30g hladké mouky
hořké kakao na posypání
případně malá krabička čestvých malin + čokoláda podle chuti (moc dobrá je Lindt s chilli, která trochu pálí, ale ne moc a s čerstvými malinami je to nepřekonatelná chuť)

1. čokoládu je potřeba rozehřát ve vodní lázni - nalámejte ji na kostičky, vložte ji do misky a přidejte na kousky nakrájené máslo... a jak na vodní lázeň? pokud máte klasický pařáček na knedlíky, máte vyhráno... stačí ho položit do pánve nebo hrnce s vodou, na postavit misku, zapnout na střední teplotu a za chvíli je rozpuštěno... pokud pařáček nemáte, použijte větší misku, která vám skoro půjde vložit do hrnce, ale nevejde se tam úplně, takže bude na hrnci jen položená a nebude se dotýkat dna... do hrnce ale musíte nejdříve dát vodu :-)))
2. vyložte si formu papírem (a připravte si něco, čím jí pak přiklopíte, např. talíř)
3. čokoláda s máslem se rozpouští (jakmile se voda pod miskou začne vařit, stáhněte teplotu, aby se čokoláda rozpouštěla pomalu a nebyla zbytečně horká) a je čas na vejce - připravte si dvě mísy, jednu takovou, ve které budete šlehat bílky na sníh, druhou, dostatečně velkou, ve které všechny přísady na závěr promícháte
4. ze 12 bílků vyšlehejte pevný sníh
5. 12 žloutků s cukrem našlehejte do zhoustnutí
6. když je čokoláda rozpuštěná, nechte vypněte plotýnku, ale nechte ji ještě stát na horkou vodou - teď je čas zapnout troubu na 160 stupňů (horkovzduch) 
7. rozpuštěnou čokoládu s máslem (může být mírně teplá, ale ne horká!!!) s pomocí stěrky přidávejte postupně ke žloutkům s cukrem a přitírejte, aby se obě hmoty spojily... určitě to dělejte ručně, ne šlehačem!
8. postupně přidejte sníh, nemíchejte, jen stěrkou opatrně obracejte a převracejte, až se vše propojí a s poslední várkou sněhu přidejte i mouku...
9. hmotu přesuňte do papírem vyložené formy, formu vložte do trouby a pečete 15 minut 
10. po 15 minutách vypadá dort ještě trochu nedopečeně a přesně tak to je správně... vyndejte ho trouby, formu těsně přiklopte, nechte zchladnout do pokojové teploty a pak (stále ve formě a přiklopený) vložte do lednice... 3 až 4 hodiny budou samozřejmě stačit, ale ideání je mít dort v lednice přes noc do druhého dne... 

maliny v čokoládě:
1. maliny opatrně opláchněte a ještě opatrněji osuště v papírové utěrce
2. čokoládu rozehřejte ve vodní lázni a připravte si kousek papíru na pečení, na který budete maliny odkládat
3. ideální je pracovat s kuchyňskou pinzetou, malinu opatrně uchopíte a ponoříte do čokoláda, aby jen špička zůstala nepokrytá a položíte na pečící papír, aby čokoláda ztuhla... pokud pinzetu nemáte, vystačíte si s vidličkou - malinu na ní položíte, prstem druhé ruky ji opatrně přidržíte a ponoříte do čokolády a pak šup na papír (přebytečnou čokoládu po zatuhnutí odříznete) - když čokoláda ztuhne, maliny přesuňte na talířek a nechte je dotuhnout v lednici

finále:
vychlazený dort přesuňte na talíř a poprašte ho hustě kakaem - ideální je na to sítko na čaj... a poházejte malinami...


2 komentáře:

  1. Výborné. Přidávala sem tabulkovou čokoládu a také se povedlo. Moc dobré těším se na další recept.

    OdpovědětVymazat