neděle 23. února 2020

Lasagne s boloňskou omáčkou

lasagne všichni milují, mohla bych je dělat třikrát do týdne... jenže... lasagne chtějí čas - tedy pokud nechcete dělat jen nějakou rychlou variantu na lasagne, což nechcete :-)
nejvíc času vyžaduje boloňská omáčka, protože aby chutnala tak, jak má, chce to tři hodiny pozvolného probublávání, takže s přípravou zabere hodiny skoro čtyři, ale stojí to za to...
já boloňskou vařím obvykle večer až v noci a lasagne peču druhý den...
špenátové lasagne jsou samozřejmě rychlejší, ale o ty teď nejde, ty najdete tady: špenátové lasagne

budete samozřejmě potřebovat krabičku lasagne - a asi určitě lépe ty, které se nemusí dopředu vařit, tím už by se příprava a počet špinavých hrnců znásobil nad únosnou míru :-)

boloňská omáčka:
1kg mletého masa (správně to má být hovězí, ale já jsem naposledy zkusila mleté kuřecí stehenní řízky a chutnalo mi to hodně, možná i víc)
3 lžíce olivového oleje
1 velká cibule
2 stroužky česneku
2 řapíky (z řapíkatého celeru)
1 větší mrkev
po dvou snítkách tymiánu, rozmarýnu, šalvěje...
250 ml mléka
250 ml dobrého bílého vína (do hovězího se může dát i červené)
3 plechovky kvalitních rajčat (nakrájených)
muškátový oříšek, sůl, pepř, případně sušený zeleninový bujon (ideálně klare bruhe z DM)

bešamel:
podrobně najdete zde: bešamel
a já přiznávám - a myslete si co chcete - že jsem vyzkoušela italský bešamel, který v rámci italského týdne nabízí Lidl a vůbec se za to nestydím, naopak, jakmile bude k mání, pár krabiček si koupím, protože to je poměrně příjemné zrychlení a chuťově je opravdu vydařený

na dokončení:
nastrouhaný parmezán, případně mozarela (buď na kolečka a nebo strouhaná)

nejdříve omáčka:
1. cibuli nakrájejte na kostičky, řapíky podélně rozřízněte na dva až tři pruhy a pak napříč na krájejte na kostičky, mrkev (oloupanou) nakrájejte také na kostičky, česnek nasekejte nadrobno
2. rozehřejte olej, nejdřív na něj vložte cibuli a nechte ji zesklovatět (ne zhnědnout), tak raději tu a tam promíchejte, po cca 3 minutách přidejte celer, mrkev a česnek a dejte jim další 3 minuty a opět občas promíchejte
3. zvyšte teplotu a na zeleninu vyklopte mleté maso - snažte se ho vařečkou rozmačkat na co nejmenší kousky, přitom ho zároveň obracejte, aby se osmahlo ze všech stran
4. když zmizí syrová barva masa a zároveň ho už máte rozdrobené na kousíčky, podlijte zeleninovo masovou směs mlékem, přiveďte do varu, stáhněte teplotu, přistrouhněte kousek muškátového oříšku, promíchejte a mléko nechte odvařit
5. potom totéž zopakujte s vínem, podlijte, promíchejte, přiveďte do varu a nechte odvařit
6. poslední fáze je přidání rajčat, vše promíchejte, parkrát nad pánví otočte mlýnkem s pepřem a trochu osolte, nebo místo soli přidejte 2 lžičky klare bruhe, a vložte bylinky
7. teplotu stáhněte tak, aby se nepřerušil var, ale aby směs jen velmi mírně probublávala a bez poklice vařte 3 hodiny - občas promíchejte a kdyby se vám odpařila veškerá tekutina, přidejte trochu vody, ale nepřežeňte to... na konci vaření by měla být všechna tekutina odvařená, pokud vám tam tekutina zbývá, ještě nechte chvilku vařit...
8. když bude do konce vaření omáčky zbývat přibližně 40 minut, připravte si bešamel... pokud budete lasagne péct až druhý den, nechte si na druhý den i přípravu bešamelu
9. a teď už je konečně čas zapnout troubu na 180 stupňů a přichází vrstvení plátků lasagní, omáček a sýru (já používám na lasagne obdélníkový skleněný pekáček):
na dno rozetřete trochu boloňské omáčky... to je dost důležité, pod první vrstvou musí být "mokro"... rozložte první vrstvu plátků lasagne, dejte je těsně k sobě, ale tak, aby se nepřekrývaly... pokud vám chybí kousek, abyste pokryli celé dno, musíte se pokusit plátek lasagne uříznout na potřebnou šířku... je to boj, nejlépe to jde nožem s tenkou pilkou... když vám plátek praskne (mně praskne vždycky a na žádnou fintu jsem zatím nepřišla) nevadí, prostě ho tam vyskládejte... na lasagne přijde bešamel, asi pětina z celkového množství - zlehka ho lžící nebo vidličkou rozetřete po celé ploše, nenechávejte suché ani růžky, zůstaly by tvrdé! na bešamel přijde boloňská omáčka, opět ji hezky rozvrstvěte po celé ploše... omáčku posypejte strouhaným parmezánem a pokračujte další vrstvou - lasagne (začněte z té strany, kde jste případně skončili říznutým plátkem a dejte nad něj tentokrát plátek celý, říznutý bude na druhé straně, vrstvy budou lépe držet pohromadě), bešamel, boloňská omáčka, parmezán... opakujte až do spotřebování surovin... končíte samozřejmě mokrou vrstvou, tedy ideálně oběma omáčkami... kdyby vám to nevyšlo úplně, nic se neděje... mně například včera došla boloňská, ale zbyl mi dost bešamelu, takže jsem na poslední vrstvu "lasagne, bešamel, boloňská, parmezán" ještě jednou položila lasagne, potřela je pouze bešamelem a do něj jsem vetřela pár lžící rajčatové passaty (není nutné) a vrstvu ještě bohatě zasypala strouhanou mozarellou... a kdyby vám naopak došel bešamel a zbyla boloňská, taky se nic neděje, budete mít poslední vrstvu jen z masa, které zasypete sýrem...
10. přikryjte pekáček víkem nebo alobalem (ten ale nesmíte přimáčknou, přilepil by se vám na něj sýr, takže raději použijte větší kus a vytvořte z něj nafouklou alobalovou čepici...
11. vložte do trouby a pečte hodinu - pak sundejte alobal (víko) a nechte péct ještě cca 10 minut, aby zezlátnul sýr (hlídejte, aby se vám nepřipekl)
12. a je to sice těžké, vůně z trouby vytažených lasagne je neuvěřitelná, ale zkuste počkat 10 až 15 minut, než začnete krájet, půjde to o dost lépe :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat