vykoštění mi trvalo cca půl hodiny, ale nelitovala jsem :-)
1 větší kuře - tak 1,5kg
dva větší svazky míchaných bylinek (rozmarýn, šalvěj, tymián, saturejka,...)
50g změklého másla
sůl, pepř
1 citron
1. takže nejdřív je potřeba vykostit kuře (jen osušené papírovou utěrkou) - nejsem žádný vykošťovací odborník, ale není to až taková věda... kuře jsem rozřízla podél páteře a "otevřela" ho na placku... jako první jjsem ostrým nožem vyřízla páteř... pak jsem meším ostrým nožíkem vypreparovala tenkou kost ve tvar V na jejím konci... potom jsem nařízla jedno stehýnko až ke kosti (v horní části stehna) a opět malým nožíkem jsem kost opatrně vypreparovala až ke kloubu, potom jsem odřízla konec stehýnka a vypreparovala ještě kost v paličce... a celé jsme to zopakovala na druhém stehýnku... no a pak už jsem dopitvala všechny zbývající kostičky a chrupavky, odřízla konce křídélek a z jejich zbývající části jsem opět vyřízla kostičku... a bylo to...
2. horkovzdušnou troubu si předehřejte na 180 stupňů (klasickou na 200)
3. půlku bylinek nasekejte nadrobno a smíchejte je se změklým máslem
4. druhou půlku bylinek rozložte na pečící papír na plech
5. kuře z obou stran osolte, případně i opepřete
6. prsty uvolněte kůži na vykoštěných stehnech i prsou a pod kůži vsuňte rovnoměrně lžičkou bylinkové máslo - cca dvě lžičky na každé stehýnko a 4 lžičky na prsíčka
7. pak už jen kuře položte na bylinky a dejte na 45 minut péct do trouby
8. 20 minut před koncem pečení plech opatrně vytáhněte z trouby, lžící naberte šťávu z kuřete a kuře s ní hezky pokropte, obložte ho kolem dokola kolečky citronu a vraťte do trouby
9. pak už ho jen dopečte hezky dozlatova
10. kuře nechte tak 10 minut odpočinout, pak ho pomocí ploché obracečky stáhněte i s citrony a bylinkami na podávácí prkénko a šťávu opatrně slijte do misky
11. kuře servírujte na stůl na prkénku a nakrájejte ho na šikmé řezy - nejdřív stehýnka, pak prsíčka
já jsem tentokrát ke kuřeti podávala dýňové pyré se šalvějí a byla to famózní kombinace...
a protože jsem měla dobré francouzské kuřátko, přišlo mi škoda ty pracně vyřezané kostičky vyhodit, takže jsem je dala na druhý plech a nechala je péct v troubě současně s kuřetem... pak jsem je přesunula do kastrůlku, zalila je studenou vodou, přidala jednu malou mrkev, jeden řapík celeru a jednu malou šalotku a vařila jsem na nejmenší teplotu, až se voda téměř úplně odvařila... vývar jsem pak přes sítko přelila do malé uzavíratelné skleničky. takhle připravený vývar vám v lednici vydrží určitě minimálně 5 dní, pokud víte, že by na něj nedošlo, rovnou ho zamražte a nechte si ho na jindy... a kdybyste chtěli vývar udělat zcela dokonale, postup je zde: redukovaný kuřecí vývar
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEij3mFUdlC6NJ9eXOB_usY1BEc7EmW9yKyuYBX2otw7e5dp52fh-QNaTQZkMkXujVBzGC0soKEczaN4uPBAQdmUIjnbHDGIuC7Xtr7gxQIBvjb2GQtVNnbRePGhvFpHqmjofKFa95Sxfg/s640/IMG_0063.jpeg)
Žádné komentáře:
Okomentovat