neděle 22. října 2017

kuře pečené "naplacato" s bylinkami a citronem

tohle je vážně skvělá úprava kuřete... pravda, je potřeba kuře kompletně vykostit, což je doslova operace, ale výsledek stojí za to... upečené kuře pak totiž můžete krájet na řezy jako jakoukoliv jinou pečeni, což má tu výhodu, že všichni mohou dostat jak stehýnko, tak prsíčko...
vykoštění mi trvalo cca půl hodiny, ale nelitovala jsem :-)

1 větší kuře - tak 1,5kg
dva větší svazky míchaných bylinek (rozmarýn, šalvěj, tymián, saturejka,...)
50g změklého másla
sůl, pepř
1 citron

1. takže nejdřív je potřeba vykostit kuře (jen osušené papírovou utěrkou) - nejsem žádný vykošťovací odborník, ale není to až taková věda... kuře jsem rozřízla podél páteře a "otevřela" ho na placku... jako první jjsem ostrým nožem vyřízla páteř... pak jsem meším ostrým nožíkem vypreparovala tenkou kost ve tvar V na jejím konci... potom jsem nařízla jedno stehýnko až ke kosti (v horní části stehna) a opět malým nožíkem jsem kost opatrně vypreparovala až ke kloubu, potom jsem odřízla konec stehýnka a vypreparovala ještě kost v paličce... a celé jsme to zopakovala na druhém stehýnku... no a pak už jsem dopitvala všechny zbývající kostičky a chrupavky, odřízla konce křídélek a z jejich zbývající části jsem opět vyřízla kostičku... a bylo to...
2. horkovzdušnou troubu si předehřejte na 180 stupňů (klasickou na 200)
3. půlku bylinek nasekejte nadrobno a smíchejte je se změklým máslem
4. druhou půlku bylinek rozložte na pečící papír na plech
5. kuře z obou stran osolte, případně i opepřete
6. prsty uvolněte kůži na vykoštěných stehnech i prsou a pod kůži vsuňte rovnoměrně lžičkou bylinkové máslo - cca dvě lžičky na každé stehýnko a 4 lžičky na prsíčka
7. pak už jen kuře položte na bylinky a dejte na 45 minut péct do trouby
8. 20 minut před koncem pečení plech opatrně vytáhněte z trouby, lžící naberte šťávu z kuřete a kuře s ní hezky pokropte, obložte ho kolem dokola kolečky citronu a vraťte do trouby
9. pak už ho jen dopečte hezky dozlatova
10. kuře nechte tak 10 minut odpočinout, pak ho pomocí ploché obracečky stáhněte i s citrony a bylinkami na podávácí prkénko a šťávu opatrně slijte do misky
11. kuře servírujte na stůl na prkénku a nakrájejte ho na šikmé řezy - nejdřív stehýnka, pak prsíčka

já jsem tentokrát ke kuřeti podávala  dýňové pyré se šalvějí a byla to famózní kombinace...

a protože jsem měla dobré francouzské kuřátko, přišlo mi škoda ty pracně vyřezané kostičky vyhodit, takže jsem je dala na druhý plech a nechala je péct v troubě současně s kuřetem... pak jsem je přesunula do kastrůlku, zalila je studenou vodou, přidala jednu malou mrkev, jeden řapík celeru a jednu malou šalotku a vařila jsem na nejmenší teplotu, až se voda téměř úplně odvařila... vývar jsem pak přes sítko přelila do malé uzavíratelné skleničky. takhle připravený vývar vám v lednici vydrží určitě minimálně 5 dní, pokud víte, že by na něj nedošlo, rovnou ho zamražte a nechte si ho na jindy... a kdybyste chtěli vývar udělat zcela dokonale, postup je zde: redukovaný kuřecí vývar



Žádné komentáře:

Okomentovat