sobota 31. března 2018

Cross Buns (nejen velikonoční) bochánky s křížkem

uznávám, že vás zanedbávám... ale pracuji tolik, že když už mám čas uvařit, sama si tu raději něco vyzkoušeného najdu, než abych se snažila něco nového vymyslet...
ale dnes jsem se zcela neplánovaně vybičovala k experimentu a výsledek je natolik úžasný, že se o něj s vámi rychle podělím, abyste to případně stihli, protože je to experiment velikonoční :-)
pustila jsem si dnes TV jen jako zvukovou kulisu, ale všechny programy mě rušily, takže jsem nakonec přepnula na program, kde se vařilo... paní Mary Berry řešila velikonoční party... a zrovna jsem procházela kolem, když začala tvořit cross buns, tedy bochánky s křížkem... a ty mě zaujaly natolik, že jsem vzala tužku a papír, zapsala jsem si suroviny a rovnou jsem šla do pokusu, přesto, že bylo skoro deset večer.
a výsledek je naprosto boží...
ať už ještě horké s máslem, jak hlásala Mary, nebo druhý den ráno - jsou voňavé a chutnají vážně skvěle...

těsto:
500g hladké mouky
75g třtinového cukru (dávala bílý, ale ten já ani nemám)
2 lžičky mixed spices (Mark&Spencer) - nebo si namíchejte směs: 1/2 lžičky nového koření, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky muškátového oříšku, a o něco méně než 1/2 lžičky hřebíčku, koriandru  a zázvoru - vše mleté, nebo nadrcené v hnoždíři a prosáté
1 lžička skořice
1 lžička soli
nastrouhaná kůra z 1 citronu
10g sušeného droždí (nepoužívám, takže jsem udělala rychlý kvásek z 25g čerstvého)
1 vejce
300ml vlažného mléka (to se mi zdálo trochu moc, dala jsem 200ml)
40g rozpuštěného másla
200g rozinek (já jsem dala 1/2 světlých, 1/2 tmavých)
50g kandovaného ovoce (lze nahradit třeba sušenými meruňkami)

na křížky:
50g hladké mouky
3 lžíce vody

na glazuru:
(v originále zlatý sirup)
4 lžíce třtinového cukru
2 lžíce vody

kvásek:
pokud půjdete jako já do čerstvého droždí, tak 25g rozdrobte do misky, přidejte lžičku cukru, 2 lžíce vlažné vody, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít...

1. v míse smíchejte mouku, cukr, koření, sůl, droždí (sušené droždí se údajně sype na druhou stranu mísy než sůl) a nebo vzešlý kvásek a promíchejte
2. přidejte vlahé rozpuštěné máslo, teplé mléko a vajíčko a zpracujte, robot je výhoda, ale jde to i ručně, nejdřív vařečkou, pak rukama...
3. zpracované těsto přeneste na pomoučněný vál nebo silikonovu podložku a zapracujte rozinky a kandované ovoce, hnětení těsta chce alespoň 5 minut - nebo je přisypte do mísy robotu a nechte ho ještě chvíli pracovat - těsto by mělo být vláčné a nemělo by lepit
4. mísu lehce vymažte olejem, těsto vyklopte do mísy, přikryjte ho utěrkou a nechte kynout cca 1,5 hodiny, až zdvojnásobí objem
5. připravte si plech vyložený pečícím papírem
6. vykynuté těsto lehce zpracujte na pomoučněné ploše a rozdělte ho na 12 dílů (každý cca 100g)
7. každý díl rukama zpracujte do bochánku a bochánky dávejte na plech s malými (1cm) mezerami
(vyjde to na tři řady po čtyřech)
8. bochánky na plechu přikryjte utěrkou a dejte jim dalších 30 minut
9. troubu předehřejte na 220 - horkovzdušnou na 200 - stupňů
10. připravte si těstíčko na křížky - metličkou smíchejte mouku s vodou, konzistence by měla být vláčná, ale ne tekutá...  hmotu přeneste do zdobícího nebo jiného sáčku, ustřihněte růžek a na každý bochánek udělejte křížek
11. vložte do trouby a pečte 15 - 20 minut - do zlatova
12. cukr smíchejte s vodou a přiveďte k varu - nechte 2 minuty povařit
13. bochánky hned po vytažení z trouby potřete rozpuštěným cukrem a nebo teplým zlatým sirupem (ideální je silikonová mašlovačka)
14. bochánky jsou skvělé ještě teplé s máslem :-)



Žádné komentáře:

Okomentovat