středa 23. listopadu 2016

košíčky s čokoládou a pistáciemi

napsala jsem, že krokantové kytičky jsou moje nejoblíbenější cukroví... ale mám ještě jedno "nejoblíbenější"... pravdou ale je, že ze všech druhů cukroví, které peču, je nejpracnější... zatímco všechny ostatní druhy vezmete do ruky jednou (vanilkové rohlíčky), nebo maximálně dvakrát (rohlíčky s čokoládou a oříšky) a je hotovo, každý tenhle košíček vezmete do ruky 4x (a to nepočítám plnění a vyklepávání), ale přísahám, že to stojí za to... peču je od chvíle, kdy se před lety tenhle recept objevil v Apetitu (2008)...

v první řadě samozřejmě potřebujete formičky na košíčky... vloni jsem si chtěla zjednodušit život silikonovou formu, ale jsou v ní dvě různé velikosti košíčků a mě nebavilo, že by nebyly jeden jak druhý... takže jsem opět tlačila těsto do klasických kovových a pálila si prsty při jejich vyklepávání, protože nikdy nepočkám, až vychladnou :-)


na těsto:

250g hladké mouky, 70g moučkového cukru, 50g mletých vlašských ořechů, 120g změklého másla, 1 vejce, citronová kůra z 1 citronu

na náplň:

375ml smetany ke šlehání, 150g drcených (válečkem v utěrce) dětských piškotů, 150g třtinového cukru, 150g mletých vlašských ořechů, 3 lžíce rumu

na polevu:

100g opravdu kvalitní hořké čokolády (75%)

na dno košíčků:

rybízová nebo višňová marmeláda (= kyselejší)

na posypání:

nasekané nesolené pistáciové oříšky

1. všechny suroviny na těsto zpracujte na těsto - zn. ideál je robot, ale samozřejmě se bez něj obejdete - v tom případě smíchejte všechny sypké suroviny, přidejte změklé máslo a doprostřed vyklepněte vajíčko, zpracujte nejdřív nožem, pak rukama - těsto zabalte do folie a nechte alespoň hodinu, ale klidně přes noc, odležet

2. košíčky by se čistě teoreticky měly vymazat - rozpusťte si kousek másla a mašlovačkou pečlivě objeďtě vnitřek každého košíčku
3. do každého košíčku vložíte kousek těsta prsty ho vmačkejte do obvodu a dna košíčku, tenčí vrstva je lepší, aby v košíčku zůstal volný střed na náplň, ale zase nesmí být úplně průhledná, to by se košíčky lámaly... pokud jste košíčky nikdy nepekli, udělejte si 3 až 4 předjezdce, ty strčte do trouby, upečte, vyklepněte a bude vám to jasné :-)
4. troubu předehřejte na 180 (horkovzdušnou na 160) stupňů, košíčky naskládejte na plech a vložte do trouby - chtějí 8 - 10 minut - to, že jsou upečené, poznáte podle barvy
5. nechte  na plechu chladnout - pak košíčky opatrně vyklepněte z formiček (stačí jen formičku obrátit, košíček z formičky vyklouzne sám)
6. připravte si náplň: smetanu nalijte do hrnce, zahřejte ji (nevařit!), přisypejte piškoty, cukr a ořechy a rozmíchejte, přidejte rum, promíchejte a nechte zchladnout
7. na dno každého košíčku dejte malý kousek marmelády
8. lžičkou dejte do každého košíčku piškotovou náplň a uhlaďte povrch (já dávám náplň lehce dokopečka)
9. nechte v chladu trochu ztuhnout
10. nasekejte si pistácie - větší kousky jsou v pořádku, pistáciový "prach" také, když oboje promícháte, vypadají košíčky úplně nejlíp :-)
11. připravte si polevu - nalámanou čokoládu rozehřejte ve vodní lázni (misku s čokoládu vložte do pánve s vodou a na nízký stupeň zahřívejte, až se čokoláda rozpustí) 
12. košíčky potřete polevou (ideální je silikonová "mašlovačka"), posypejte pistáciemi a nechte opět v chladu ztuhnout



Žádné komentáře:

Okomentovat