sobota 21. listopadu 2015

vanilkové rohlíčky

ne, že by už byl vyloženě čas začít péct, ale blíží se to... když na 1. advent upeču peníčky, následují právě vanilkové rohlíčky.
vanilkové rohlíčky se pečou v každé rodině trochu jinak. liší se poměry surovin a přidání či nepřidání žloutku nebo žloutků. tento recept je od mojí babičky a protože babička vždy pekla cukroví ve velkém, je asi na 5 plechů drobných rohlíčků... zdá se vám to hodně? vůbec bych se toho množství nebála. i když něco rozdáte a něco sníte hned - určitě vám ještě zbydou, ale pro jistotu přidávám i snížené množství surovin o 1/3: 

ze základní dávky upeču 5 plechů - ale dělám rohlíčky opravdu malinké (při pečení se trochu nafouknou) - 
na plech se mi vejde 56 rohlíčků :-)

440g hladké mouky, 240g másla, 50 - 60g moučkového cukru, 1 - 2 žloutky, 150g jemně mletých vlašských ořechů nebo mandlí
na obalení: cca 200g moučkového cukru a 1 vanilkový cukr 

o 1/3 snížená dávka - tj. asi 3 plechy:

kdyby se vám přeci jen zdálo 5 plechů příliš, snižte množství mouky, másla a ořechů nebo mandlí o 1/3, tedy na 300g mouky, 160g másla, 100g ořechů nebo mandlí), množství cukru (50g) zachovejte, určitě stačí 1 žloutek
na obalení: cca 200g moučkového cukru a 1 vanilkový cukr 

- v původním receptu nebyl žloutek, ten jsem přidala až časem, s těstem se mnohem lépe pracuje

- je na vás, jestli použijete ořechy nebo mandle, já jsem původně dávala ořechy, ale protože ořechového cukroví peču několik dalších druhů, dávám někdy pro změnu mandle
- rohlíčky s ořechy mají ale výraznější chuť a jsou vláčnější než mandlové (díky oleji v nich)
- do cukroví vždy používám máslo (82% tuku)
- těsto nenechávejte po vyndání z lednice povolit, tvarujte rohlíčky hned, pokud si mezy plechy dáte pauzu, vraťte těsto do lednice
- rohlíčky jsou dobré i bez rozležení, ale určitě jim 14 dní v krabici prospěje

1. mouku, změklé máslo, cukr, žloutek a ořechy nebo mandle buď dáme do mísy a rukama zpracujeme na hladké těsto a nebo vše zpracujeme robotem - z těsta uděláme kouli

2. těsto zabalíme do fólie a necháme nejméně hodinu a klidně celou noc odpočívat v lednici
3. plech vyložíme pečícím papírem
4. v hlubokém talíři smícháme moučkový cukr a vanilkový cukr
5. z těsta prsty "uždíbneme" kousek těsta a vytvarujeme váleček (mezi dlaněmi vyválíme kuličku, necháme ji na dlani a prostředníkem a ukazováčkem druhé ruky zlehka "vyválíme" do tvaru válečku) - je dobré, když jsou všechny rohlíčky stejně velké, budou pak potřebovat stejný čas k propečení
6. každý váleček opatrně položíme na plech a opatrně dvěma prsty ohneme oba konce do tvaru rohlíčku
7. troubu předehřejeme na 180 stupňů, horkovzdušnou na 160 stupňů
8. plech vložíme do trouby a pečeme cca 12 minut - vyplatí se rohlíčky "hlídat", jakmile těsto zrůžoví, jsou hotové, hlavně ohlídejte, aby se vám nezačaly připékat konce
9. ještě teplé rohlíčky velmi opatrně obalujeme v cukru a skládáme je na připravený plochý talíř a nebo rovnou do krabice




Žádné komentáře:

Okomentovat