vanilkové rohlíčky se pečou v každé rodině trochu jinak. liší se poměry surovin a přidání či nepřidání žloutku nebo žloutků. tento recept je od mojí babičky a protože babička vždy pekla cukroví ve velkém, je asi na 5 plechů drobných rohlíčků... zdá se vám to hodně? vůbec bych se toho množství nebála. i když něco rozdáte a něco sníte hned - určitě vám ještě zbydou, ale pro jistotu přidávám i snížené množství surovin o 1/3:
ze základní dávky upeču 5 plechů - ale dělám rohlíčky opravdu malinké (při pečení se trochu nafouknou) - na plech se mi vejde 56 rohlíčků :-)
440g hladké mouky, 240g másla, 50 - 60g moučkového cukru, 1 - 2 žloutky, 150g jemně mletých vlašských ořechů nebo mandlí
na obalení: cca 200g moučkového cukru a 1 vanilkový cukr
o 1/3 snížená dávka - tj. asi 3 plechy:
kdyby se vám přeci jen zdálo 5 plechů příliš, snižte množství mouky, másla a ořechů nebo mandlí o 1/3, tedy na 300g mouky, 160g másla, 100g ořechů nebo mandlí), množství cukru (50g) zachovejte, určitě stačí 1 žloutek
na obalení: cca 200g moučkového cukru a 1 vanilkový cukr
- v původním receptu nebyl žloutek, ten jsem přidala až časem, s těstem se mnohem lépe pracuje
- je na vás, jestli použijete ořechy nebo mandle, já jsem původně dávala ořechy, ale protože ořechového cukroví peču několik dalších druhů, dávám někdy pro změnu mandle
- rohlíčky s ořechy mají ale výraznější chuť a jsou vláčnější než mandlové (díky oleji v nich)
- do cukroví vždy používám máslo (82% tuku)
- těsto nenechávejte po vyndání z lednice povolit, tvarujte rohlíčky hned, pokud si mezy plechy dáte pauzu, vraťte těsto do lednice
- rohlíčky jsou dobré i bez rozležení, ale určitě jim 14 dní v krabici prospěje
1. mouku, změklé máslo, cukr, žloutek a ořechy nebo mandle buď dáme do mísy a rukama zpracujeme na hladké těsto a nebo vše zpracujeme robotem - z těsta uděláme kouli
2. těsto zabalíme do fólie a necháme nejméně hodinu a klidně celou noc odpočívat v lednici
3. plech vyložíme pečícím papírem
4. v hlubokém talíři smícháme moučkový cukr a vanilkový cukr
5. z těsta prsty "uždíbneme" kousek těsta a vytvarujeme váleček (mezi dlaněmi vyválíme kuličku, necháme ji na dlani a prostředníkem a ukazováčkem druhé ruky zlehka "vyválíme" do tvaru válečku) - je dobré, když jsou všechny rohlíčky stejně velké, budou pak potřebovat stejný čas k propečení
6. každý váleček opatrně položíme na plech a opatrně dvěma prsty ohneme oba konce do tvaru rohlíčku
7. troubu předehřejeme na 180 stupňů, horkovzdušnou na 160 stupňů
8. plech vložíme do trouby a pečeme cca 12 minut - vyplatí se rohlíčky "hlídat", jakmile těsto zrůžoví, jsou hotové, hlavně ohlídejte, aby se vám nezačaly připékat konce
9. ještě teplé rohlíčky velmi opatrně obalujeme v cukru a skládáme je na připravený plochý talíř a nebo rovnou do krabice
Žádné komentáře:
Okomentovat