středa 23. listopadu 2016

rumové kuličky

koule jsou klasika - děláme je vždy jako úplně poslední, většinou 22.12. večer... tedy obvykle je v tento den dělala moje dcera Tereska, která se na ně vždy dlouze chystala a nikdy se k tomu nedostala  dřív :-)

na druhou stranu, to že jsou koule poslední v řadě je v pořádku, protože všechno, co při pečení všech druhů cukroví zbyde - oříšky, čokoláda, poleva, kandované ovoce... - si odkládám do krabiček, to vše se totiž hodí do koulí...

jen mám trochu problém uvést správný poměr, protože koule dělám opravdu od oka - přijdete na něj rychle sami podle konzistence hmoty - koule musí jít mezi prsty vyválet a nesmí se rozpadat - v tom případě to chce ještě kousek másla) a pokud by byla naopak příliš mokrá, přidáte piškoty nebo oříšky. opravdu to není žádná věda. Tereska koule koulela už jako malá (a těsto si dělala sama) :-)

1 menší balení dětských piškotů (120g), asi 50g změklého másla, 2 lžíce kvalitního kakaového prášku, 4 lžíce rumu, ořechy, oříšky, rozinky, kandované ovoce (případně trochu cukru moučky) a strouhaný kokos na obalení.

1. piškoty namelte na mlýnku (nebo rozdrťte válečkem mezi dvěma utěrkami)
2. přidejte nasekané zbytky ořechů, oříšků a mandlí,  kandovaného ovoce a klidně i čokolády - pokud zbytky nemáte, dejte cca 5 lžic ořechů, 3 lžíce kandovaného ovoce a 3 lžíce rozinek - vše nasekané na drobno
3. vše promíchejte - když budete mít pocit, že je ovoce a ořechů málo, klidně přidejte
4. přidejte kakao a promíchejte 
5. přidejte rum a promíchejte
6. přidejte změklé máslo a zpracujte rukama velkou kouli těsta 
- případně přidejte máslo nebo naopak oříšky nebo piškoty 
- pokud byste měli pocit, že je těsto potřeba přisladit - já si to sice nemyslím, ale jsou to vaše koule, 
v tom případě přidejte 2 lžíce moučkového cukru 
7. kokos si nasypejte do hlubokého talíře
8. z koule těsta odebírejte stejnoměrné kousky, ze kterých mezi prsty vyválíte stejnoměrné kuličky a každou rovnou oválíte v kokosu 


Žádné komentáře:

Okomentovat