část našich nejoblíbenějších receptů na cukroví je tu už od loňska, ale ještě pro vás pár kousků mám!
moje úplně nejvíc oblíbené cukroví jsou krokantové kytičky (původ mají stejně jako košíčky v Apetitu z roku 2008).
je to malinko piplačka, pokud chcete, aby byly kytičky opravdu krásné, ale na druhou stranu, je to cukroví, které jde celkem rychle a je efektní, originální a hlavně neuvěřitelně dobré :-)
budete potřebovat vykrajovátko na kytičky a ještě malinké kolečko na vykrojení středů kytiček!
na těsto:
na náplň:
1. suroviny na těsto zpracujte v robotu (nebo rukama v míse) - těsto zabalte a dejte na hodinu vychladit do lednice
200g hladké mouky, 50g moučkového cukru, špetka soli, 125g másla, 1 žloutek, 1 lžíce kvalitního kakaového prášku, nastrouhaná kůra z 1 citronu + 1 žloutek na potření
40ml smetany ke šlehání, 1 lžíce medu, 40g másla, 50g moučkového cukru, 100g mandlových lupínků, cca 60g nasekaného kandovaného ovoce nebo citronát (ideálně kombinace 20g žluté, 20g červené a 20g zelené barvy)
2. těsto nechte při pokojové teplotě trochu povolit, pak vyválejte cca 0,5mm vysoký plát a vykrajujte kytičky, přeneste je na plech vyložený pečícím papírem a až na plechu jim opatrně malým kolečkem vykrojte dírku uprostřed (vykrájená kolečka ještě zpracujte!)
3. plech odlože do chladu na cca 30 mintu
4. mezitím smíchejte v kastrůlku smetanu, med, máslo a cukr a zahřejte (nevařit) - přisypejte kandované ovoce a mandle, malinko zvyšte teplotu, aby mandlé zezlátly
5. troubu předehřejte na 180 (horkovzdušnou na 160) stupňů)
6. kytičky potřete rozšlehaným žloutkem a lžičkou jim do středu umístětě kopeček krokantové směsi (já se snažím, aby na každé kytičce byly všechny tři barvy ovoce - takže to je ta zmíněná piplačka, samozřejmě to není nutné :-)
7. pečte cca 20 minut - od 15 minut už raději cukroví v troubě hlídejte - že je upečené, poznáte podle barvy!
Žádné komentáře:
Okomentovat