úterý 4. října 2016

bramborák s dýňovým pyré pečený v troubě

tak jsem sice z poslední dýně upekla koláč a vypadalo to, že pro tento týden si dám s dýněmi pokoj, ale zapomněla jsem, že koláč byl přesně z poloviny pyré a že druhá polovina stále čeká na svou příležitost v lednici. 
letos jsme si už ale zopakovali všechny dýňové polévky, kari minimálně dvakrát, muffiny s čokoládou také proběhly, stejně tak rizoto i těstoviny a v neděli i dýňový koláč - takže bylo potřeba vymyslet něco nového...

napadlo mě udělat bramboráky - tak jako se dají udělat z cukety, šly by určitě i z dýně... nastrouhat, přidat vajíčka a mouku a hotovo. jenže já mám pyré... ale kdo se bojí, nesmí do lesa - smíchala jsem pyré s nastrouhanýma bramborama, místo majoránky jsem pro paní dýni vybrala šalvěj, se kterou si skvěle rozumí a oproti klasickým bramborákům jsem trochu ubrala česneku... a pak jsem ještě přidala malinko koriandru a zázvoru.

450g dýňového pyré, 8 středně velkých brambor, 3 vejce, 125g polohrubé mouky, 
4 stroužky česneku, 15 lístků šalvěje, 1/3 lžičky mletého koriandru, 1/3 lžičky mletého zázvoru, sůl, pepř, olivový olej

1. pokud nemáte pyré v lednici, budete si ho muset připravit: dýňové pyré (bod 4) - ale zase vám pak půlka zbyde a bude mít připraveno buď na na božské špagety s dýňovým pyré a se šalvějí nebo na stejně skvělý dýňový koláč
2. brambory oloupejte a najemno nastrouhejte (časově výhodné pro šťastné majitele robotů)
3. v míse smíchejte nastrouhané brambory, dýňové pyré, vajíčka, mouku, prolisovaný česnek, nasekané bylinky, koření, sůl a pepř

a tady měla následovat informace o smažení, ale vše bylo jinak... 
krásně žluté těsto v míse, olej v pánvi, zapnu sporák a nic... prostě přestal fungovat. trouba naštěstí ne, takže jsem ji hbitě zapnula a zde je původně neplánované pokračování na bramborák pečenéný v troubě :-)

4. horkovzdušnou troubu jsem předehřála na 180 (klasickou zahřejte na 200) stupňů
5. hlubší plech jsem vyložila pečícím papírem (včetně bočních okrajů) a jen lehounce jsem papír (mašlovačkou) potřela olivovým olejem
6. těsto jsem nalila do plechu (a vyšlo to úplně akorát)
7. povrch jsem ještě pokapala 2 lžícemi olivového olejte a zlehka rozetřela 
8. po 30 minutách pečení jsem ještě na 5 minut zapnula gril 

dobře to vypadá, dobře to chutná a ještě navíc je to zdravější varianta :-)




Žádné komentáře:

Okomentovat