úterý 4. října 2016

masové koule s kedlubnou a pórkem

sporák stále nefunguje, takže jsem odkázaná na troubu a to zřejmě minimálně na týden. opraváři jsou výrazně nedostatková profese... 

měla jsem mleté maso a v lednici na mě vykoukla kedlubna. mleté maso s kedlubnou? tahle kombinace mi připomněla už dávno zapomenutý recept z jediné čínské kuchařky, která tu vyšla před rokem 1989 - lví hlavy - masové kuličky s kedlubnou v těstíčku z vejce a škrobu smažené v oleji. jen si nejsem jistá, jestli jsem tam tenkrát tou kedlubnou spíš nenahrazovala bambusové výhonky :-)
dneska se ale stejně smažit nebude, koule upeču v troubě.

jako ideální příloha vypadá klasická bramborová kaše... a protože mám parní hrnec, šoupla jsem do něj brambory a o kaši jsme nepřišli ani my :-)

3/4kg mletého masa (hovězí a vepřové), 2 vejce, 6 hrstí cornflakes, 1 menší nebo 1/2 velké kedlubny, asi 8 cm pórku, plná lžička kari koření (roasted je výraznější), sůl, pepř

1. kedlubnu nakrájíme na co nejjemnější kostičky, jako když se krájí cibule 
2. pórek překrojíme příčně napůl a ještě podélně napůl a každý kousek pak podélně na proužky a příčně na jemné kostičky (zelenina, hlavně kedlubna, musí být opravdu nadrobno, aby z koulí nevypadávala)
3. maso dáme do mísy, přihodíme vajíčka a nakrájenou zeleninu a promícháme
4. každou hrst cornfleků romáčkneme v dlaních a přisypeme k masu
5. přidáme kari koření, sůl a pepř a dobře rukama promísíme
6. troubu předehřejeme na 180 (klasickou na 200) stupňů
7. plech vyložíme pečícím papírem a v dlaních tvarujeme koule zhruba velikosti ping-pongového míčku (mně to vyšlo na 27 koulí)
8. pečeme 25 až 30 minut

je to celkem rychlé - připraveno do 20 minut, upečeno za 30 minut...

a když si hned jak šoupnete kuličky do trouby rychle oškrábete brambory, mezitím si na ně uvaříte vodu a pak je propláchnuté studenou vodou tou horkou v hrnci zalijete - uvaříte je za 20 minut, takže než vytáhnete kuličky z trouby, stihnete ještě vyšlehat bramborovu kaši: uvařené brambory slijete a přidáte do nich lžíci másla a cca 150ml horkého mléka a ideálně v robotu vyšleháte na kaši. mléko přidávejte postupně, množství závisí na tom, kolik máte brambor - podle konzistence kaše to odhadnete, buď nedolijete všechno nebo přidáte - to určitě poznáte

hezky to vonělo a dobré to bylo :-) 


Žádné komentáře:

Okomentovat