neděle 2. října 2016

dýňový koláč

v košíku zůstala poslední dýně a vypadala, že jí tam je samotné smutno... 
minulý víkend jsme si někde dali dýňový koláč a byl super, takže osud poslední dýně byl jasný... i když zdaleka ne do detailů..

uvažovala jsem, jaký pro dýňový koláč zvolit korpus... 

samozřejmě jsem projela všechny možné recepty, které se ale v případě dýňového koláče liší jeden od druhého zcela zásadně... a proto jsem si řekla, že korpusem na quiche nemohu nic zkazit, naopak, předpečený korpus bude pro mokrou náplň dobrý... takže jsem použila základní recept na korpus quichejen jsem do něj přidala malinko cukru... 

s náplní to bylo ještě složitější, recepty se liší tak moc (nejen v poměrech, ale hlavně v základních surovinách), že jsem se rozhodla postupovat naopak co nejjednodušším způsobem, tedy intuitivně :-) sama jsem byla překvapená, že množství náplně vyšlo úplně přesně - nezbyla ani troška a korpus byl naplněn těsně pod okraj! (pozor - nesmí přes okraj přetékat - natekl by pod korpus) a upekla se přesně tak, jak jsem si představovala...


musím říct, že je to naprostá pecka! voňavé, přiměřeně kořeněné, přiměřeně sladké... 

není to složité, ale zabere to trochu času: příprava těsta 10 minut (to už se hřeje trouba na dýni), zatímco se těsto chladí, peče se dýně, tedy 30 minut, zatím co dýně stydne, vyválí se těsto - 5 minut a dá se péct na 20 minut a než se upeče, vydlabe se dýně a připraví se náplň - to je celkem 65 minut + 45 minut na pečení + 10 minut rezerva = cca 2 hodiny :-) a myslím, že by se měl nechat aspoň hodinu vychladnout - více je v tomto případě lépe...

těsto: 250g hladké mouky,  špetka soli, 20g třtinového cukru, 125g studeného másla, 1 vejce, 4 lžíce ledové vody (a něco - viz níže - na zatížení těsta při pečení)

náplň: 250g tučného tvarohu, 100g třtinového cukru, 2 lžičky mixed spice M&S (nebo lžička skořice, 1/3 lžičky tlučeného hřebíčku, 1/3 lžičky zázvoru a 1/3 lžičky muškátového oříšku), 450g pyré z dýně (za syrova 600g), 100ml smetany ke šlehání

1. mouku,špetku soli a cukr dáme do robotu s hnětacím hákem (nebo do mísy)

2. studené máslo rychle nakrájíme na menší kousky, dáme k mouce
3. přihodíme vajíčko a 4 lžíce opravdu studené vody a rychle zpracujeme

samozřejmě se těsto dá zpracovat i rukama, v robotu je to jen pohodlnější a rychlejší... obě možnosti zakončíme tím, že v rukách rychle zpracujeme kouli, tu rozpláceneme na placku, těsto dáme do fólie a alespoň na 1/2 hodiny ho odložíme do lednice (může tam ale klidně počkat do druhého dne)


4. mezitím si připravím dýňové pyré

- předehřejeme si troubu, na 180 horkovzdušnou, na 200 klasickou
- dýni rozkrojíme na půl a vydlabeme ji 
- položíme ji řeznou stranou dolů na plech, vyložený pečícím papírem
- pečeme cca 30 minut - až se bude dát zlehka propíchnou vidličkou
- vyndáme, necháme zchladnout a buď vydlabeme lžící, nebo částečně stáhneme slupku rukou a zbytečky seškrábneme škrabkou na brambory
- rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme

5. pokud máme troubu rozhřátou od dýně, udržujeme teplotu, jinak troubu předehřejeme - horkovzdušnou na 180 stupňů, klasickou na 200 stupňů

6. vychlazené těsto vyválíme na pomoučněném vále na placku, která bude o kus větší než koláčová forma - o tolik, aby těsto pokrylo i okraje formy...
7. do formy vložme 1/2 lžičky másla a dáme ji na minutu do zahřáté trouby - rozpuštěné máslo rozetřeme mašlovačkou kolem dokola formy
8. těsto vložíme do formy, okraj kolem dokola přimáčkneme
9. na těsto položíme pečící papír tak, aby bylo těsto po celé ploše zakryté - protože těsto je potřeba před pečením zatížit, aby nevyběhlo, je potřeba navršit na papír nějakou vhodnou zátěž (hrách, rýže, čočka nebo klidně i kamínky :-)
10. zatížené těsto dáme na 15 - 20 minut do trouby

11. zatím co se korpus peče přípravíme si náplň:
- tvaroh ušleháme s cukrem
- přidáme koření
- přišleháme nejdřív jedno a pak druhé vajíčko
- přimícháme dýňové pyré
- a nakonec vmícháme smetanu

12. korpus vyndáme z trouby a troubu stáhneme ji o 20 stupňů dolů (160/180)
13. z korpusu sundáme zátěž 
14. na korpus opatrně nalijeme náplň a vložíme ho zpět do trouby
15. pečeme 30 minut na 160 stupňů v horkovzdušné /180 v klasické troubě
16. troubu ještě o 20 stupňů stáhneme (140/160) a pečeme dalších 15 minut
17. necháme vychladnout - ideálně úplně dostudena :-)



Žádné komentáře:

Okomentovat