pátek 30. září 2016

dýňová smetanová omáčka (dýňová variace na "svíčkovou")

před pár dny jsem ve zprávách zaregistrovala informaci o farmě, kde pěstují desítky druhů dýní a kde mají úrodu ve stovkách všech tvarů a barev... a že jejich letošní hit je dýňová svíčková...

nějak mi to zůstalo v hlavě a musela jsem to zkusit...

vzala jsem to sportovně a naprosto od oka - a musím říct, že omáčka je naprosto dokonalá - sametová a krásně oranžová... je prostě vážně skvělá...

otázkou bylo, co k omáčce - nerada to říkám, ale nejvíc se k ní asi hodí  houskové knedlíky - tyhle máte připravené za 10 minut, tak jestli máte doma knedlíkáře, jako já, udělejte jim radost :-)


a když maso, tak ideálně krůtí prsa (které se s jistotou propečou doměkka)...

čistě teoreticky by se ta kořenová zelenina možná dala úplně vynechat, ale to jsem nezkoušela... možná příště... a kořením a bylinkami určitě nešetřete!

4 lžíce olivového oleje, 2 cibule, 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru (1/4), 1 menší dýně (1kg), 10 snítek tymiánu, 4 velké bobkové listy, 10 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, cca 500 ml masového vývaru, 

smetana ke šlehání, zakysaná smetana, šťáva z 1/2 citronu + citron k podávání (případně brusinky + šlehačka)

2 lžíce olivového oleje, 1 krůtí prso (cca 1kg)

1. zeleninu očistěte a nakrájete - cibuli nahrubo, mrkev, petržel a celer na kostičky, dýni na kostky
2. v hluboké pánvi (wok) rozehřejte olej a cca 5 minut opékejte nejdřív jen cibuli
3. pak přidejte k cibuli mrkev, petržel a celer a opékejte dalších 5 minut
4. troubu předehřejte na 200 (horkovzdušnou na 180) stupňů
5. krůtí prso krátce ze všech stran osmahněte v jiné pánvi na olivovém oleji 
6. k zelenině přidejte dýni, bylinky a koření (já jsem tentokrát nebyla líná a kuličky nového koření a pepře jsem zavázala do kousku gázy, abych je pak nemusela lovit)
7. maso vložte do pekáčku,  zasypte ho zeleninou z pánve, trochu podlijte vývarem a vložte do trouby
8. zelenině i masu by měla stačit hodina, hodina a půl je ale určitě lepší  čas - občas podlijte
9. maso vyndejte, zabalte do alobalu a nechte ho odpočívat ve vypnuté troubě
10. ze zeleniny vyberte bylinky a koření a rozmixujte ji dohladka (pokud je to potřeba, přidejte vývar - v tom případě ještě 3 minutky provařte)
11. do omáčky vmíchejte šlehačku a zakysanou smetanu a šťávu z 1/2 citronu, podle chuti osolte a opepřete - už nevařte, jen prohřejte
12. maso nakrájejte ostrým nožem na plátky
13. podávejte se skrojky citronů a klidně můžete přidat i šlehačku brusinky, protože tahle omáčka se "svíčkové" se ctí vyrovná :-)

a ještě pro zajímavost - zatímco co u klasické "svíčkové" omáčky, když ji alespoň trochu nezahustíte moukou, se pak na talíři odděluje hustá složka omáčky od tekuté, v případě téhle dýňové variace se to nestane - omáčka je na talíři hustá a kompaktní i bez zahuštění...  asi nějaké hokkaido kouzlo :-)


jo a fotka nebude - omáčky jsou značně nefotogenické a jak vypadá pořádná hustá omáčka všichni víme, že :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat