čtvrtek 12. listopadu 2015

nejrychlejší houskové knedlíky

toto jsou ty nejjednodušší a nejrychlejší knedlíky na světě a navíc jsou dobré, tedy v případě, že vám knedlíky chutnají... já ke knedlíkům nemám v podstatě žádný vztah, takže jsem ráda za tento recept, protože jedlíci knedlíků jsou uspokojeni a já je mám rup-šup. a zvládne je opravdu každý, což je vyzkoušeno na mých naprosto neknedlíkových kamarádkách...

níže uvedené množství je pro 4-6 osob, tedy podle toho, jaké mají tyto osoby vztah k pojídání knedlíků :-)
když to řeknu zcela jasně - ve výsledku nakrájíte 20 - 24 knedlíků, záleží na jejich tlouš'tce...
takže pokud vás je k obědu víc, množství všech surovin zvyšte o polovinu, nebo rovnou zdvojnásobte (ale to už je velká hromada knedlíků)...

pokud přidáte všeho polovinu:
- udělejte z těsta 3 šišky a třetí šišku vařte samostatně, na 3 šišky by byl potřeba megahrnec
- podle toho, jak jste na tom s časem, vařte ji buď souběžně v druhém hrnci (to dělám já) a nebo po dovaření prvních dvou (ale je to 20 minut + čas na krájení navíc)
- vajíčka dejte buď 2 nebo stačí 1 velké

3 rohlíky (nebo 6 plátků bílého toustového chleba)

400g hrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička soli
1/4 droždí
1/2 lžičky cukru na kvásek
1/4 l mléka
1 vajíčko

1. nakrájíme rohlíky (toustový chleba) na malé kostičky

2. dáme vařit vodu do velkého hrnce, přidáme do ní lžičku soli
3. mouku dáme do mísy, promícháme s práškem do pečiva a solí
4. v mouce uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme cukr a 2 lžíce vlažného mléka a necháme vzejít kvásek, trvá to jen chvilku
6. kvásek zamícháme do mouky, dolijeme zbytek mléka, přidáme vajíčko 
7. důkladně promícháme vařečkou, přidáme nakrájené pečivo a rukama zpracujeme těsto
8. těsto rozdělíme na dvě části a z každé vytvarujeme šišku (pokud by těsto lepilo, dáme si pod těsto a na ruce trochu mouky) konce šišky rukou trochu zplacatíme
9. obě šišky opatrně vložíme do vroucí vody a od chvíle, kdy se voda začne znovu vařit, vaříme 10 minut, potom - opět opatrně a vařečkou - knedlíky otočíme, aby se navrch dostala ta strana, která byla do té doby ve vodě - nebojte se toho, knedlík se v podstatě převalí sám - a vaříme dalších 10 minut
10. pak je nutné oba knedlíky vylovit - buď máte speciální lovítko na knedlíky a nebo, pokud ho jako já nemáte, doporučuji použít dva dezertní talířky: knedlík se podebere jedním talířkem, druhým se přidrží a přes něj odteče přebytečná voda
11. knedlík přemístíme na prkénko, párkrát do něj píchneme vidličkou, aby se z něj dostala pára
12. a pak už jen nakrájíme - já to ze zvyku dělám nití (pokud nevíte jak na to - nejlépe bílá nit v délce cca 30 cm se podsune pod knedlík, vzdálenost od kraje šišky = šířka plátku, volné konce se nahoře překříží a zatáhnutím za ně se knedlík ukrojí :-) ale jde to i nožem - hlavně se nespalte :-)








Žádné komentáře:

Okomentovat