sobota 1. října 2016

dýňová polévka s jablkem a kořením

nedokážu projít kolem dýní hokkaido, aniž bych alespoň jednu nekoupila... a většinou koupím spíš dvě... baví mě jejich barva a baví mě s nimi experimentovat.

dýně seděly v košíku na zahrádce, když jsem posbírala poslední popadaná jablka a položila je v ošatce hned vedle košíku... polévka s kokosovým mlékem už je přeci jen trochu ohraná, takže nastal čas na změnu :-)
a šlo to... polévka je po jablíčkách lehounce nakyslá a po koření voňavá....

1kg dýně hokaido (váha po vydlabání semínek), 2 větší jablka (vykrájená cca 250g), 
4 lžíce olivového oleje, 1 velká cibule, 10 lístků šalvěje, 2 stroužky česneku, 2 lžičky kari koření, 10 tobolek kardamonu, 1 litr zeleninového vývaru, muškátový oříšek, 200ml smetany (12% určitě stačí), sůl, pepř

1. cibuli nakrájete nahrubo
2. ze stroužků česneku odkrojte tvrdou špičku, rozmáčkněte je nožem naplocho, stáhněte slupku 
(z takhle rozmáčknutého česneku se totiž sloupne sama)
3. dýni přepulte, vydlabejte a nakrájejte na kostky
4. z jablek vykrojte jadřince a nakrájete jen na větší kostky
5. v hrnci zahřejte olej, dejte na něj na 5 minut cibuli a šalvěj, občas promíchejte
6. přidejte 2 lžičky kari, promíchejte
7. přidejte jablka a dýni, znovu promíchejte
8. tobolky kardamonu rozmáčkněte nože naplocha přidejte je do hrnce (lepší je zavázat je do kousky gázy, protože při vaření zesvělají a špatně se loví :-)
9. vše zalijte horkým vývarem a vařte 30 minut
10. vylovte kardamon a polévku rozmixujte dohladka (pokud máte kardamon rádi, seškrábněte semínka zpět do polévky)
12. přidejte smetanu a přistrouhněte trochu muškátového oříšku, promíchejte a už jen prohřejte



Žádné komentáře:

Okomentovat