a tady je druhý pokus s mým krásným novým válečkem z dyzajn marketu, kde jsem potkala českého výrobce, který má válečky ve dvou velikostech a velký výběr vzorů a navíc za super ceny: embosované válečky
po dlouhém pátrání po receptech na sušenky bez prášku do pečiva nebo sody (protože když je v těstu jedno nebo druhé sušenky pak v troubě nabydou a vzor nenávratně zmizí), jsem šla do sušenek skořicových - a jsou dokonalé :-)
na 3 plechy drobných sušenek (kolečka nebo srdíčka):
250g hladké mouky, 120g moučkového cukru (já používám třtinový cukr, který odvážím a projedu mixérem), 100g studeného másla, 10g skořice, 1 vejce
1. všechny suroviny zpracujeme, ideálně v robotu, ale samozřejmě lze i rukama (v tom případě smícháme mouku, cukr, skořici a na kousky nakrájené máslo, uděláme důlek, do něj vyklepneme vajíčko, vajíčko zapracujeme nožem a pak těsto zpracujeme rukama)
2. těsto dáme do fólie a alespoň na hodinu ho vložíme do lednice - po vyndání potřebuje cca 15 minut v pokojové teplotě, aby povolilo...
3. odkrojíme zhruba třetinu těsta a na pomoučněném vále (já nedám dopustit na silikonovou podložku na těsto, ale i tu je třeba jemně poprášit moukou) vyválíme placku cca 3mm vysokou
4. pokud máte embosovaný váleček, použijte ho na poslední převálení (váleček je potřeba před použitím poprášit, můžete klidně moukou, já jsem použila moučkový cukr - váleček jsem objela rukou s troškou cukru a pak jsem ho nad dřezem ofoukla)
5. troubu předehřejeme na 180 (horkovzdušnou na 160) stupňů
6. z těsta vykrajujeme tvary a skládáme je na plech vyložený papírem na pečení (mezery stačí malé, protože sušenky nanabývají)
7. pečeme cca 11 minut
přestože je září, vonělo to dnes u nás jako o vánocích a musím říct, že tyhle sušenky mohou být naprosto důstojným (a přitom naprosto jednoduchým) vánočním cukrovím :-)
vyzkoušela jsem pro jistou kromě srdíček i pár hvězdiček a vypadají úžasně...
klidně bych se do cukroví pustila teď hned:-)
Sušenky vypadají opravdu skvěle! Budu je muset vyzkoušet :)
OdpovědětVymazatMěj se v lásce,
Marissa
Dobrý den, prosím, lze udělat i z mandlové mouky? Děkuji za odpověď
OdpovědětVymazatDnes upečeno, na první dojem jsou sušenky tvrdé. Uvidíme jaké budou další dny...
OdpovědětVymazatDnes upečeno, na první dojem jsou sušenky tvrdé. Uvidíme jaké budou další dny...
OdpovědětVymazat