a protože kdo hledá najde (web Generace 21) - už jsem ho i vyzkoušela...
"výroba" sýru, který můžete rovnou jíst, vám zabere maximálně půl hodiny!
na první pokus jsem vynechala jakékoliv příchutě, ale úplně nadšená jsem nebyla.
ale když jsem napodruhé přidala černou himalájskou sůl a pažitku, jsem s výsledkem spokojená...
bez příchutě: 1 litr mléka (já jsem použila bio s 3,5% tuku), 0,5 litru kefíru nebo podmáslí (já jsem použila s 1,1% tuku) a 2 lžičky soli (himalájskou černou sůl mohu vřele doporučit)
s příchutí:
bylinky nebo sekané ořechy, cca 4 polévkové lžíce...
a to je vážně všechno - tedy až na mísu, cedník a utěrku...
výsledkem je bochánek sýra o hmotnosti přesně 200g
1. mléko nalijte do nádoby, ve které se vám nebude přichytávat (mně přišel nejvhodnější wok) a zahřívejte na nižším stupni
2. když je mléko vlažné, přidejte kefír a sůl a zahřívejte pomalu dál - občas promíchejte (ale nenechte dojít k varu !!!)
3. připravte si cedník, vyložte ho utěrkou a podložte dostatečně velkou mísou nebo hrncem (pozor, syrovátky je hodně!)
4. za necelých10 minut se začne oddělovat syrovátka, která je během dalších 2-3 minut vyloženě vodová
5. a to je okamžik, kdy obsah hrnce přelijete na utěrku v cedníku a syrovátku necháte co nejvíc prokapat
6. pokud budete sýr ochucovat bylinkami, kořením, ořechy, atd. přimíchejte je do sýra
7. zvedněte cípy utěrky nahoru, zatočte je těsně nad hroudičkou sýra a pořádně zbytky syrovátky vyždímejte
8. hroudičku sýra je připravená ke konzumaci a nebo k zabalení a uložení do lednice
Žádné komentáře:
Okomentovat