středa 24. února 2016

domácí čerstvý sýr

domácí lučina a ricotta sice chutnají skvěle, ale jsou přeci jen poněkud tučné, že? takže jsem se dala do hledání receptu na domácí čerstvý sýr, ke kterému ale není potřeba ani syřidlo, ani nic dalšího, co se mi zrovna do domácího sýru nelíbí... 

a protože kdo hledá najde (web Generace 21) - už jsem ho i vyzkoušela...

"výroba" sýru, který můžete rovnou jíst, vám zabere maximálně půl hodiny!

na první pokus jsem vynechala jakékoliv příchutě, ale úplně nadšená jsem nebyla. 

ale když jsem napodruhé přidala černou himalájskou sůl a pažitku, jsem s výsledkem spokojená...

bez příchutě: 1 litr mléka (já jsem použila bio s 3,5% tuku), 0,5 litru kefíru nebo podmáslí (já jsem použila s 1,1% tuku) a 2 lžičky soli (himalájskou černou sůl mohu vřele doporučit)


s příchutí:

bylinky nebo sekané ořechy, cca 4 polévkové lžíce...  

a to je vážně všechno - tedy až na mísu, cedník a utěrku...
výsledkem je bochánek sýra o hmotnosti přesně 200g

1. mléko nalijte do nádoby, ve které se vám nebude přichytávat (mně přišel nejvhodnější wok) a zahřívejte na nižším stupni

2. když je mléko vlažné, přidejte kefír a sůl a zahřívejte pomalu dál - občas promíchejte (ale nenechte dojít k varu !!!)
3. připravte si cedník, vyložte ho utěrkou a podložte dostatečně velkou mísou nebo hrncem (pozor, syrovátky je hodně!)
4. za necelých10 minut se začne oddělovat syrovátka, která je během dalších 2-3 minut vyloženě vodová
5. a to je okamžik, kdy obsah hrnce přelijete na utěrku v cedníku a syrovátku necháte co nejvíc prokapat
6. pokud budete sýr ochucovat bylinkami, kořením, ořechy, atd. přimíchejte je do sýra 
7. zvedněte cípy utěrky nahoru, zatočte je těsně nad hroudičkou sýra a pořádně zbytky syrovátky vyždímejte 
8. hroudičku sýra je připravená ke konzumaci a nebo k zabalení a uložení do lednice









Žádné komentáře:

Okomentovat