pondělí 8. února 2016

babiččin dort "ježek"

nenechte se mýlit dlouhým textem a postupu rozepsaného do mnoha bodů - příprava vám nezabere víc než půl hodiny, další půlhodinu se dort peče a za tu dobu si připravíte krém...
a vychladnutí dortu a jeho potření už je raz dva!!! 

31.1. - úvaha předcházející oprášení babiččina receptu (můžete přeskočit :-)
míša dort byl hračka, ale nějak mě v rámci psaní o míšovi přepadla nostalgie a vzpomněla jsem si na dávno zapomenutý dort, který nám, když jsme byli malí, pekla vždy k narozeninám naše babička a který jsme jako děti milovaly.. dort ježek.. měl oválný tvar (jako bochník chleba), bodliny byly z mandlí a čumáček byl (aspoň myslím) politý čokoládou... věděla jsem, že mám ve svém poněkud upatlaném sešitě napsaný recept, a taky tam je. jenže mám pocit, že není úplný. mám recept na korpus, ale není tam ani zmínka o krému, přestože jsem si jistá, že dort byl na povrchu potřený (asi) čokoládovým krémem a myslím, že krém byl i uvnitř. a dokonce bych řekla, že se na ten krém ještě strouhala čokoláda... nějak jsme se tenkrát tolik nefotili :-) čokoládový krém ale mám v jiném babiččině receptu, takže autentičnost bude zachována...
trochu mě zaskočilo, že babička rozpouštěla sodu bicarbonu ve lžíci octa - dalo mi dost práce najít informaci na toto téma, která by se týkala pečení a nikoliv školních pokusů při hodinách chemie... a už to vím. soda, která je zásaditá, v těstu funguje jako kypřící prostředek pouze v kombinaci s něčím acidním - pak teprve může dojít k tomu, o co nám jde, tedy k tomu, že těsto nabyde. v prášku do pečiva už je acidní složka obsažena. pokud tedy do těsta dáváme jen sodu, musí tam být něco, co způsobí kýženou reakci. že to je ocet nebo citron, to až tak překvapivé není, jogurt nebo jablečné pyré vlastně taky ne, ale funguje tak i třtinový cukr, čokoláda a nebo med - což je rovnou odpověď na otázku, proč není ocet nebo citron potřeba například do perníčků - je tam med. tímto děkuji Jarce z Chutě světa za velmi podrobný výklad... nakonec mi to nedalo a našla jsem si seznam kyselinotvorných potravin - a patří mezi ně třeba i vajíčka... takže bych čistě teoreticky ocet možná mohla vynechat, ale myslím, že když už jsem se rozhodla tenhle stoletý recept oprášit, tak se vším všudy. poněkud zavádějící je i závěr receptu - udělej ježka a dej ho na půl hodiny do trouby... jak to zařídit, aby se ta šiška, která asi nebude moc pevná, nerozjela na placku... ježek je v plánu na příští neděli, takže mám čas se nad tím zamyslet, stejně jako nad tím, jakou zvolit teplotu...

1.2. - do neděle to nevydržím, musím to zkusit :-)

vzhledem k tomu, že syn má narozeniny zítra, rozhodla jsem se upéct testovacího "ježečka" z poloviční dávky... rodinná oslava bude až v neděli, a buď bratra a maminku dojmu ježkem jako od babičky a nebo budu jednou provždy, ale s jistotou, vědět, že patent na ježky měla výhradně moje babička a vymyslím něco jiného... 

2.2. - dopadlo to dobře, dokonce víc než dobře - dort je skvělý! je úplně jiný než ostatní dorty, těsto není suché, je voňavé a krém je boží... design sice neodpovídá současným dortovým trendům, ale dětem se bude určitě líbit :-)


6.2.

dnes tedy přišel na řadu "velký ježek" - a pravdou je, že to byl dost macek... ale bylo nás hodně (14), takže nakonec zbyl jen kousek k snídani :-) pokud vás není tolik, poloviční ježek není rozhodně žádná miniatura, naopak - je tak akorát...
suroviny uvádím dle původního receptu, tedy na "velkého", na malého stačí všeho přesně polovina, jen do těsta 2 vajíčka, ne 1 a půl :-) a krém bych udělala cca ze 2/3 (ne z poloviny) surovin, protože více krému jak dovnitř tak zvenku bude ku prospěchu výsledku...

7.2.
ježek měl VELKÝ úspěch, nejdřív:  "jé, babiččin ježek" a pak (po ochutnání) "no ono to je fakt ono" a ještě komentář od nepamětníka "to bych nikdy nevěřil, že ze strouhanky může vzniknout něco tak dobrýho" - takže asi tak :-)

těsto funguje i v dortové formě: narozeninový ořechový dort

takže teď už konečně ten recept:


korpus

3 vejce, 200g krystalu (nahradila jsem třtinovým cukrem) 200g másla, 200g strouhané housky, 200g mletých vlašských ořechů, 1/2 lžíce jedlé sody rozmočené v 1 lžíci octa, 1 lžička skořice, 1 vanilkový cukr
(strouhanku jsem udělala čerstvou - světlý máslový toustový chleba jsem natrhala a dala na 12 minut na 200 (180) stupňů do trouby na plechu s pečícím papírem - stačí, když se chleba lehce zabarví, neměl by být vyloženě opečený - pak jsem ho v robotu nastrouhala)

čokoládový krém

350 ml mléka, 80g hladké mouky, 100g kvalitní hořké čokolády, 6 lžic krystalu (nahradila jsem třtinovým), 2 žloutky, 250 g másla (pokojové teploty), 1 vanilkový cukr

zdobení

100g loupaných mandlí
25g hořké čokolády

korpus:
1. máslo necháme rozpustit a zchladnout
2. žloutky utřeme s cukrem
3. z bílků vyšleháme pevný sníh
4. za stálého míchání vlijeme ke žloutkům s cukrem máslo
5. troubu předehřejeme na 180 (horkovzdušnou na 160) stupňů
6. přidáme umleteté ořechy a strouhanku a promícháme
7. přidáme vanilkový cukr, skořici a sodu s octem
8. vmícháme sníh z bílků
9. plech vyložíme pečícím papírem
10. z těsta vytvarujeme podlouhlou šišku (jako když tvarujeme sekanou), na jednom konci šišku z obou stran trochu zmáčkneme, aby se zužovala do špičky (čumák ježka) a ze stran ji pak celou oběma rukama trochu přitlačíme, aby byla spíš do výšky, protože těsto při pečení trochu spadne
11. pečeme 30 minut (zkontrolujeme špejlí)
12. necháme trochu vychladnout, rozřízneme podélně napůl a odklopíme, aby obě půlky vychladly (pokud máte na vršku prasklinu - já ji tam měla - o nic nejde, krém ji schová)

krém:

1. čokoládu nalámeme na čtverečky a rozpustíme ve vodní lázni (dáme ji do misky, kterou vložíme do pánve s vodou a zahříváme - když voda začne přicházet k varu, ztlumíme na nejnižší stupeň) - do rozhřáte čokolády vmícháme 6 lžic cukru a 2 žloutky a ještě 2 minuty mícháme, pak odstavíme stranou
1. 200 ml mléka dáme do kastrůlku (střední velikost)
2. mouku smícháme se zbylými 150ml mléka a dobře promícháme metličkou, aby v mouce nebyly hrudky
3. mouku s mlékem přilijeme do kastrůlku s mlékem a za stálého míchání metličkou pomalu přivedeme do varu - stáhneme teplotu, pořád mícháme a povaříme ještě 3 minuty
4. do horké mléčné kaše vmícháme čokoládovou směs, velmi dobře promícháme a necháme vychladnout
5. máslo (ideálně v robotu) dobře vyšleháme s vanilkovým cukrem, až bude mít jemnou, až napěněnou konzistenci
6. postupně po lžicích přišleháváme čokoládovou kaši, až vznikne kompaktní máslový krém
7. necháme  krém vychladnout

poleva na čumák:

čokoládu rozpustíme ve vodní lázni (rozpustíme si ji až po potření korpusu krémem a po zapíchání mandlí)

dokončení:

1. mandle podélně rozpůlíme
2. krém si rozdělíme cca na 2 poloviny, 1 část naneseme na spodní díl vychladlého těsta a stejnoměrně rozetřeme (cca 1,5 cm vysoká vrstva)
3. přiklopíme horní díl
4. kromě "čumáku" potřeme celého "ježka" krémem - snažíme se, aby vrstva byla stejnoměrná navrchu i na bocích - krémem se celé "tělo" zakulatí
5. do krému hustě zapícháme mandle - bodliny
6. rozhřejememe čokoládu a hned s ní potřeme čumák
7. oči a čumáček - babička dělala z mandlí, to mi přišlo už moc, takže jsem dala jen čokoládové "chips" ("bobečky" z hořké čokolády)



Žádné komentáře:

Okomentovat