úterý 2. února 2016

špenátové lasagne

všichni lasagne milují a mně se do nich většinou moc nechce :-) asi proto, že to není žádná rychlá večeře, protože aby stály za to, chce to trochu času. když dělám lasagne s boloňskou omáčkou, chce to spíš hodně času a ideálně ještě uvařit omáčku večer a lasagne udělat druhý den. 
špenátové lasagne jsou přeci jen rychlejší. ale i tak je dělám jen o víkendu. dnes je sice úterý, ale chlapeček má narozeniny, tak co bych pro něj neudělala :-)

1. krok je uvařit bešamel, 2. krok je podusit špenát, 3. krok je naskládat to do zapékací mísy a upéct...
takže to vlastně zase tak složité není - a časovou náročnost posuďte sami - přípravu jsem si dnes stopla a trvala mi přesně hodinu a 10 minut (od nalití mléka do kastrůlku až po vložení zapékací mísy do trouby)

1 balíček lasagne - vyberte si ty, které se nemusí předvařovat! (já opět M&S)

bešamel:
650ml mléka
50g másla
50g mouky
a teď máte dvě možnosti: buď uděláte obyčejný bešamel (jíška provařená s mlékem) a nebo si s bešamelem trochu pohrajete a mléko ovoníte bylinkami a kořením (což ale rozhodně stojí za to), v tom případě ještě:
1/2 cibule 
pár hřebíčků (zapíchnutých do cibule)
1 bobkový list
2-3 snítky tymiánu
svazek stonků petržele (můžete vynechat)
muškátový oříšek

špenát:
650 g (1 a 1/2 balení) mraženého listového špenátu (množství čerstvého dopíšu, až to s ním vyzkouším, ale řekla bych tak 800g)
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
50ml smetany

plus 100g nastrouhaného parmezánu

1. pokud chcete udělat ochucený bešamel, odlijte 400ml mléka do kastrůlku, dejte do něj všechny suroviny kromě muškátového oříšku, přiveďte téměř k varu, ztlumte, povařte 3 minuty a odstavte
2. máslo rozehřejte, vsypte mouku a míchejte - za cca 5 minut by jíška měla chytit barvu 
3. jíšku odstavte, osolte a pomalu a za stálého míchání do ní vlijte zbývajících 250ml studeného mléka (v případě, že mléko neochucujete, tak přilijte postupně všech 650 ml mléka) - pořád míchejte, ideálně metličkou (neměly by se udělat hrudky)
4. teplé mléko buď slijte přes cedník do jiné nádoby a postupně ho přilévejte do jíšky se studeným mlékem a pořád míchejte (pokud mléko neochucujete, tenhle bod není pro vás :-) 
5. vraťte kastrůlek na sporák a na nízký stupeň vařte 20 minut a hlavně míchejte metličkou - pozor, aby se vám bešamel nepřichytil! (bratr kuchař tvrdí, že vařit bešamel 20 minut je zbytečné, že ho stačí krátce provařit, protože se pak doprovaří v troubě... zní to logicky - tak v případě nutnosti zrychlení vařte jen10 minut, já si budu dodržovat svých 20 minut :-)
6. do velké pánve dejte rozehřát lžíci olivového oleje, krátce osmahněte prolisovaný česnek a přidejte špenát. přikryjte poklicí a na nízký stupeň ho poduste
7. připravte si zapékací mísu, do které se vám hezky vejdou lasagne tak, aby jedna vrstva pokryla celé dno (velmi špatně zkracují, protože se lámou!)
8. když je špenát horký, přilijte 50ml smetany, nechte ještě 3 minuty provařit a osolte
9. když je bešamel hotový, odstavte ho (kdyby tam přeci jen byly hrudky, buď ho projeďte tyčovým mixérem a nebo ho propasírujte přes cedník) a strouhněte do něj špetku muškátového oříšku
10. troubu předehřejte na 160 stupňů (horkovzdušnou na 140 stupňů)
11. na dno zapékací mísy rozetřete bešamel, na něj rozprostřete plátky lasagne tak, aby se těsně dotýkaly, ale nepřekrývaly 
12. na lasagne rozetřete první vrstvu bešamelu až do krajů těstovin (nejlépe se to dělá dnem polévkové lžíce), na bešamel rozetřete první vrstvu špenátu, špenát posypte parmezánem a opakujte vrstvy - lasagne, bešamel, špenát, parmezán -  lasagne, bešamel, špenát, parmezán - toto množství mi vyšlo na 4 vrstvy - poslední vrstva končí parmezánem
(takže je dobré si bešamel "očima" rozdělit na 5 dílů a špenát a parmezán na 4 díly, aby to vyšlo)
13.  vložte do trouby a pečete 40 minut
14. pak zvyšte teplotu o 20 stupňů a pečte ještě 5 minut (pokud by parmezán dostatečně nezezlátl, zapněte ještě na 3 minuty horní gril)
15. vyndejte z trouby a nechte 10 minut zchladnout, aby se lasagne daly dobře krájet






Žádné komentáře:

Okomentovat