čtvrtek 7. ledna 2016

rizoto s rukolou a parmezánem

dávno slibované rizoto s rukolou a parmezánem je tady...
je to nejjednodušší verze rizota, jednodušší už je pak jen rizoto jen s parmezánem - které je také vynikající, postup je stejný, jen na závěr místo rukoly a parmezánu přimícháte jen parmezán, jen ho nastrouhejte trochu víc...

2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce másla (nebo o lžíci oleje víc), 1 velká cibule, 300g rýže na rizoto, cca 1,5 dcl kvalitního bílého vína, cca 1,2l zeleninového (zeleninový vývar) nebo i kuřecího vývaru (kuřecí vývar), velká hrst rukoly, 50g parmezánu, sůl pepř


- v případě rizota lze na vývar použít i sušený klare bruhe z dm, jen pozor, je dost slaný

- množství vývaru upravte dle návodu na rýži - u jednotlivých druhů se poměry trochu liší

- uvedené množství rýže je pro 4 osoby, ale protože rizoto v této podobě ničím nenabyde, nebála bych se 1-2 porce (porce = 75g) přidat - uvidíte, že nic nezbyde :-)


1. oloupanou cibuli na jemno nakrájíme
2. ve velké pánvi (wok) rozehřejeme olivový olej s máslem, přidáme cibuli a opékáme cca 5 minut na střední teplotě až zesklovatí, občas promícháme
3. mezitím si připravíme horký vývar
4. k cibuli přisypeme rýži a osmahneme ji - zrníčka rýže by se měla obalit olejem
5. zastříkneme vínem, promícháme a necháme víno odpařit (jde to i bez vína...)
6. potom přilijeme zhruba 1/4 horkého vývaru, stáhneme teplotu na minimum a mícháme - rizoto by mělo jen jemně probublávat
7. jakmile se téměř všechna tekutina nasákne do rýže, přilijeme další část vývaru a pořád mícháme
8. postupně přilijeme všechen vývar - rýže by měla být al dente (pokud by se vám zdála tvrdá, přidejte ještě trochu vývaru)
9. nastrouháme parmezán
10. opláchnutou rukolu dáme na hromádku a párkrát hromádku překrojíme nožem oběma směry
11. rizoto by mělo být v konečné fázi trochu "mokré", tedy krémově vláčné, zrníčka rýže by měla být měkká, ale pevná - jakmile docílíme této fáze, stáhneme rizoto ze sporáku
12. vmícháme do něj rukolu a parmezán
13. a až teď (po přidání slaného parmezánu) můžeme podle chuti dosolit, případně opepřit (nebo spíš sůl a pepř dáme na stůl a necháme to na každém) 
14. hned podáváme

Žádné komentáře:

Okomentovat