zeleninový vývar je rozhodně rychleji hotový než vývary masové (kuřecí a hovězí vývar) stačí ho povařit 45 minut až hodinu.
- základem vývaru je cibule se slupkou, mrkev, celer a petržel
- můžete ale vynechat celer a petržel a přidat místo nich řapíkatý celer
- hodí se i košťál a stonky od brokolice a také rajče
- určitě přidejte čerstvé bylinky
- kromě bobkového listu nedávejte do vývaru žádné sušené bylinky
- můžete a nemusíte přidat pár kuliček nového koření, případně pár kuliček pepře
pokud si tedy chcete vývar udělat do zásoby (= do mrazáku), budete potřebovat:
- 2 cibule, 5 středních mrkví, 1/2 malého celeru, 1 větší petržel (nebo místo celeru a petržele 4 řapíky řapíkatého celeru), košťál a stonky z 1 brokolice, 2 rajčata
- 2 lžíce másla nebo 4 lžíce olivového oleje a nebo 1 lžíci másla a 2 lžíce oleje
- stonky petržele, větvička libečku, kousek celerové natě, větvička tymiánu - klidně od všeho kousek, nebo to, co máte
- případně 1-2 bobkové listy, 4-5 kuliček nového koření a 4-5 kuliček pepře
1. zeleninu očistěte, cibuli rozkrojte na čtvrtky, rajčata nechte vcelku, jen je trochu nařízněte, ostatní zeleninu nakrájejte - v tomto případě není třeba hledět na úhlednost - mrkev nakrájejte na silnější kolečka a ostatní zeleninu na podobně velké kousky
2. máslo a/nebo olej rozehřejte ve velké pánvi a nakrájenou zeleninu (bylinky a koření ne) osmahněte, stačí krátce, ale když se zelenina mírně opeče, není to na škodu
3. zeleninu přesuňte do hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby hladina vody jen o kousek přesahovala zeleninu (ideální poměr zelenina:voda je 1:1, maximálně 1:1,5) přihoďte bobkový list a nové koření
4. pomalu přiveďte do varu, ztlumte a 30 minut nechte jen mírně probublávat bez pokličky!
5. přihoďte bylinky a vařte dalších 30 minut bez pokličky
6. vývar sceďte přes jemný cedník nebo sítko, rychle zchlaďte (nádobu s vývarem postavte do ledové vody v dřezu, například)
7. zchlazený vývar rozdělte do 4 nádobek - ideální jsou uzavíratelné plastové krabičky - které vložíte do mrazáku
8. po zmražení vyklepněte z krabiček (pokud to nejde, stačí krabičku otočit dnem vzhůru a pustit na ni studenou vodu - po chvíli se zmražený vývar odloupne ode dna) a přesuňte ho do mikrotenových sáčků nebo potravinářské folie, pevně obalte a uložtedo mrazáku
když zeleninový vývar potřebujete někam přilít (rizoto, polévky) stačí vybalit a zalít zhruba trojnásobkem horké vody, během chvilky se rozpustí..
a ještě malá rada nakonec:
když dávám do čehokoliv sekanou petrželku, stonky nevyhazuji, ale zabalím je do folie a dám do mrazáku. hodí se nejen do vývaru, ale hlavně do bešamelu na lasagne!
a když mi zbyde košťál od brokolice, oloupaný a vcelku ho do mrazáku schovávám taky...
fanbtastic submit, very informative. I wonjder why tthe
OdpovědětVymazatother specialists of this sector don't realize this.
You must continue your writing. I am confident, you have a huge readers' base already!
My webpage: website ()