čtvrtek 7. ledna 2016

domácí redukovaný zeleninový vývar

domácí zeleninový vývar není samozřejmě není nic složitého, ale když ho potřebujeme, vyžadujete příprava chvíli času, takže je super, když ho můžeme jen vytáhnout z mrazáku.

zeleninový vývar je rozhodně rychleji hotový než vývary masové (kuřecí a hovězí vývar) stačí ho povařit 45 minut až hodinu.

- základem vývaru je cibule se slupkou, mrkev, celer a petržel
- můžete ale vynechat celer a petržel a přidat místo nich řapíkatý celer
- hodí se i košťál a stonky od brokolice a také rajče
- určitě přidejte čerstvé bylinky
-  kromě bobkového listu nedávejte do vývaru žádné sušené bylinky
- můžete a nemusíte přidat pár kuliček nového koření, případně pár kuliček pepře

pokud si tedy chcete vývar udělat do zásoby (= do mrazáku), budete potřebovat:
- 2 cibule, 5 středních mrkví, 1/2 malého celeru, 1 větší petržel (nebo místo celeru a petržele 4 řapíky řapíkatého celeru), košťál a stonky z 1 brokolice, 2 rajčata
- 2 lžíce másla nebo 4 lžíce olivového oleje a nebo 1 lžíci másla a 2 lžíce oleje
- stonky petržele, větvička libečku, kousek celerové natě, větvička tymiánu - klidně od všeho kousek, nebo to, co máte
- případně 1-2 bobkové listy, 4-5 kuliček nového koření a 4-5 kuliček pepře

1. zeleninu očistěte, cibuli rozkrojte na čtvrtky, rajčata nechte vcelku, jen je trochu nařízněte, ostatní zeleninu nakrájejte - v tomto případě není třeba hledět na úhlednost - mrkev nakrájejte na silnější kolečka a ostatní zeleninu na podobně velké kousky
2. máslo a/nebo olej rozehřejte ve velké pánvi a nakrájenou zeleninu (bylinky a koření ne) osmahněte, stačí krátce, ale když se zelenina mírně opeče, není to na škodu
3. zeleninu přesuňte do hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby hladina vody jen o kousek přesahovala zeleninu (ideální poměr zelenina:voda je 1:1, maximálně 1:1,5) přihoďte bobkový list a nové koření
4. pomalu přiveďte do varu, ztlumte a 30 minut nechte jen mírně probublávat bez pokličky!
5. přihoďte bylinky a vařte dalších 30 minut bez pokličky
6. vývar sceďte přes jemný cedník nebo sítko, rychle zchlaďte (nádobu s vývarem postavte do ledové vody v dřezu, například)
7. zchlazený vývar rozdělte do 4 nádobek - ideální jsou uzavíratelné plastové krabičky - které vložíte do mrazáku
8. po zmražení vyklepněte z krabiček (pokud to nejde, stačí krabičku otočit dnem vzhůru a pustit na ni studenou vodu - po chvíli se zmražený vývar odloupne ode dna) a přesuňte ho do mikrotenových sáčků nebo potravinářské folie, pevně obalte a uložtedo mrazáku

když zeleninový vývar potřebujete někam přilít (rizoto, polévky) stačí vybalit a zalít zhruba trojnásobkem horké vody, během chvilky se rozpustí..

a ještě malá rada nakonec:
když dávám do čehokoliv sekanou petrželku, stonky nevyhazuji, ale zabalím je do folie a dám do mrazáku. hodí se nejen do vývaru, ale hlavně do bešamelu na lasagne!
a když mi zbyde košťál od brokolice, oloupaný a vcelku ho do mrazáku schovávám taky...


1 komentář:

  1. fanbtastic submit, very informative. I wonjder why tthe
    other specialists of this sector don't realize this.
    You must continue your writing. I am confident, you have a huge readers' base already!


    My webpage: website ()

    OdpovědětVymazat