středa 6. ledna 2016

nedělní kuřecí nebo hovězí polévka se zeleninou, nudlemi a knedlíčky

nedělní proto, že pokud chcete připravit skutečný silný vývar, chce trochu času... ideální je připravit si vývar den (večer) dopředu a pak už jen dotáhnout zeleninu, případně nudle a knedlíčky...

a nenechte se odradit dlouhým popisem, máte na výběr z různých možností včetně totální zkratky na závěr - takže, nebojte se toho, žádná věda to není a úspěch je zaručen :-)

na kuřecí polévku:
kosti z kuřete, odřezky masa, hřbety, křidélka,...

na hovězí polévku:
hovězí kosti, kližka, žebro,...

a dále pro obě polévky:

menší cibule se slupkou, 1 mrkev, 1/4 menšího celeru, 1 střední petržel - můžeme přihodit jakoukoliv jinou zeleninu, ale nepřeháníme počet druhů ani množství, aby chuť zeleniny nepřevážila chuť masa - hodí se třeba řapíkatý celer nebo rajče...

do polévky:
- 1 větší mrkev, 1 menší petržel, kousek celeru (1:1 červená a bílá zelenina), můžete přidat například pár kapustiček, nebo drobných růžiček květáku
- hladkolistá petrželka nebo pažitka
- můžete přidat jemné polévkové nudle
- a chcete-li, tak můžete přidat játrové nebo žemlové knedlíčky:

na játrové knedlíčky:
100g drůbežích jater, 2 lžíce smetany, 1 vejce, sůl, pepř, špetka muškátového oříšku, 1 lžička sušené majoránky, cca 4 vrchovaté lžíce strouhanky, 1 vrchovatá lžíce nasekané petrželky

na žemlové knedlíčky:
2 housky nebo 5 plátků bílého toustového chleba, cca 1 dcl mléka, 1 vejce, sůl, špetka muškátového květu, 1 vrchovatá lžíce nasekané petrželky, případně strouhanka

přípravu zakladního vývaru lze zahájit dvěma různými způsoby:

- ten poctivější je, že kosti vložíte do trouby a pečete cca 20 minut na 180 stupňů
- ten druhý, rychlejší, je, že kosti pouze na cedníku spaříte vařící vodou

a dál už je to jednoduché:

1. kosti a odřezky masa (opečené nebo spařené) vložíme do hrnce
2. ke kostem přidáme cibuli, pár kuliček nového koření a pepře (5+5), 2 bobkové listy a zeleninu 
3. kosti a zeleninu zalijte větším množstvím vody, cca 2 litry, pomalu přivedem do varu a na nejnižším stupni necháme jen velmi mírně probublávat 
4. kuřecí polévku vařte 2,5 - 3 hodiny, hovězí 4 hodiny a více 
5. vývar přeceďte - pokud chcete mít vývar naprosto čistý, přeceďte ho buď přes mokrou utěrku a nebo ho přeceďte 2x
6. vařené maso můžete z kostí obrat a nakrájené dát do polévky, ale dlouho vařenou zeleninu v každém případě vyhoďte
Pokud připravujete vývar dopředu na druhý den, váš úkol je tímto splněn a ostatní si nechte na následující den:
7. do polévky vložte zeleninu (mrkev, celer, petržel):
- buď čerstvou, najemno nakrájenou nebo nahrubou nastrouhanou a krátce ji v polévce povařte (pokud přidáte i kapustičky, nakrájejte je na čtvrtky a květákové růžice rozeberte na malé růžičky)
- nebo uvařenou mimo polévku a rozmačknou vidličkou nebo nakrájenou na jemné kostičky (pokud přidáte i kapustičky, uvařené je překrojte napůl a malé růžičky květáku nechte vcelku)
8. kdybyste do polévky chtěli přidat nudle, uvařte je mimo polévku, slijte, propláchněte, rychle okapejte a vložte je do polévky (vaření nudlí zakalí vývar)
9. a kdybyste chtěli přidat knedlíčky, rozhodněte se pro jedny nebo pro druhé, obojí dávám jen do hodobožového kaldounu... stejně jako nudle vařím knedlíčky mimo polévku, aby vývar zůstal čistý...
játrové knedlíčky:
- játra opláchněte, osušte, odblaňte a naškrábejte nožem na kaši (nebo rozmixujte), přidejte všechny suroviny a dobře promíchejte
- dejte vařit do kastrůlku vodu, postupně tvarujte mezi dlaněmi malé knedlíčky (při vaření nabydou) a vkládejte je do vařící vody 
- pokud vaříte knedlíčky poprvé a nemáte vychytanou potřebnou konzistenci, hoďte do vody nejdřív jeden knedlíček, pokud by se při vaření rozpadl, zahustěte těstíčko ještě trochou strouhanky
- vařte 3 minuty od vložení posledního knedlíčku
- uvařené knedlíčky vložte do polévky
žemlové knedlíčky:
- housky nebo toustové chleby natrhejte na kousky a zalijte trochou mléka a rukou stlačte, aby bylo pečivo ponořené 
- po chvíli z pečiva rukou vymačkejte přebytečné mléko, k vymačkané housce přidejte ostatní suroviny a pořádně promíchejte
- pokud je třeba těstíčko zahustit, přidejte trochu strouhanky
dejte vařit do kastrůlku vodu, postupně tvarujte mezi dlaněmi malé knedlíčky  (při vaření nabydou) a vkládejte je do vařící vody 
pokud vaříte knedlíčky poprvé a nemáte vychytanou potřebnou konzistenci, hoďte do vody nejdřív jeden knedlíček, pokud by se při vaření rozpadl, zahustěte těstíčko ještě trochou strouhanky
10. polévku ochutnejte a případne mírně dosolte
11. na závěr přidejte nasekanou hladkolistou petrželku nebo pažitku...

p.s.
pokud nemáte čas na dlouhou přípravu, stači kosti povařit kratší dobu, co vám čas dovolí, ale minimálně  hodinu, pak přihodit zeleninu a povařit až změkne (cca 15 - 20 minut), vývar přecedit, uvařenou zeleninu opláchnout a nakrájet nebo rozmačkat, přihodit nudle přímo do polévky a povařit je do změknutí (podle velikosti 3 - 5 minut), mezitím připravit  knedlíčky a zavařit je také přímo do polévky a nakonec přidat uvařenou rozmačkanou nebo nakrájenou zeleninu a nasekanou petrželku nebo pažitku. polévka bude dobrá, ale nebude tak silná a čistá...

Žádné komentáře:

Okomentovat