sobota 28. listopadu 2009

kynuté houskové knedlíky

na cca 6-8 porcí: 250ml vlažného mléka, 2 lžičky cukru krupice, 30g droždí, 2 vejce, 2 lžičky soli, 300-400g polohrubé mouky a 300-400g hrubé mouky, 2 housky nakrájené na kostičky

1. mléko osladíme a vlijeme do mísy, do mléka rozdrobíme droždí, přidáme 2 lžíce mouky, lehce promícháme, mísu přikryjeme utěrkou, a na teplém místě necháme vzejít kvásek
2. vejce vyndáme z lednice, aby měla pokojovou teplotu, pak je v hrnku rozmícháme
3. ke kvásku přidáme rozmíchaná vejce, sůl a postupně přisypáváme obě mouky, vždy zpracujeme vařečkou, až vznikne tužší, ale vláčné těsto (možná se nespotřebuje všechna mouka)
4. těsto na závěr zpracujeme rukama, vrátíme ho do mísy, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou, a hodinu ho necháme na teplém místě kynout
5. do těsta zapracujeme kostičky housek, rozdělíme ho na 3 - 4 díly, a z každého rukama vytvarujeme šišku
6. šišky necháme ještě 15 minut stát na pomoučněném vále
7. mezitím dáme do kastrolu vařit vodu, do kastrolu vložíme pařák
8. šišky knedlíků položíme na pařák a vaříme 14 minut bez obracení
9. uvařené knedlíky propícháme špejlí a nití nakrájíme na plátky 

kynuté knedlíky jsou super, ale kdyby vás tlačil čas, zde je o něco rychlejší recept se stejně skvělým výsledkem:nejlepší a nejrychlejší houskové knedlíky


původ: apetit (kynuté knedlíky)



Žádné komentáře:

Okomentovat