pondělí 7. září 2020

švestkový koláč s mákem a marcipánovou drobenkou


švestky... knedlíky jsem z nich letos dělala už minimálně třikrát a švestkový koláč taky... ten předchozí se mi podařil krásně, ale zapomněla jsem si napsat, jak jsem to těsto poskládala... a taky jsem dnes měla už jen sušené droždí, takže jsem musela trochu experimentovat... a musím říct, že  těsto vyšlo dokonale, je voňavé a měkoučké a se šťavnatými švestkami je boží... ke kombinaci s marcipánem došlo tak trochu proto, že jsem našla jeden zapomenutý v lednici a přišlo mi, že švestky, mák a marcipán jdou krásně k sobě. marcipán se tedy určitě dá vynechat, ale zkuste to s ním, protože je to pecka :-)

uvedené množsví je tak akorát na plech a nebo - a to jsem udělala já - na dva kulaté (28cm) koláče, protože o dobré věci se člověk má rozdělit s bližními :-)

1 sáček sušeného droždí, lžička cukru, lžíce vlažného mléka
3 žloutky, 100g třtinového cukru, 1 vanilkový cukr, 100g změklého nebo rozpuštěného másla, 550g polohrubé mouky, 1/2 lžičky soli, 250ml vlažného mléka
švestky
3 lžíce mletého máku, vanilkový cukr
na drobenku: 200g hrubé mouky, 100g cukru krupice, 100g studeného másla, 100g studeného marcipánu

1. droždí vysypejte do misky, promíchejte se lžičkou cukru a lžící vlažného mléka a nechte vzejít kvásek (sušené droždí se obvykle dává rovnou do mouky, ale přišlo mi lepší ho nejdřív oživit)
2. ve velké míse (robot výhodou)  vyšlehejte žloutky s cukrem a s vanilkovým cukrem
3. přidejte máslo a ještě chvíli šlehejte
4. přidejte mouku, sůl, kvásek a promíchejte, pak postupně přidávejte mléko a začněte zpracovávat těsto - ideální je nechat pracovat robota a hnětací hák 10 minut, aby se těsto hezky propracovalo - na konci hnětení je těsto krásně vláčné
5. těsto přikryjte a nechte na teplém místě zhruba hodinu kynout (mělo by nabýt na zhruba dvojnásobek)
6. švestky (omyté a osušené) rozpulte a vypeckujte
7. ve větší míse smíchejte suroviny na drobenku - nejdřív mouku s cukrem, pak na kousky nakrájené studené máslo a prsty zpracujte drobenku - pokud by se vám nezdála dostatečně drobivá, přidejte ještě trochu mouky... nakonec do drobenky nastrouhejte studený marcipán, promíchejte a mísu s drobenkou dejte do lednice
8. troubu přehřejte na 180 stupňů, plech (nebo koláčovou formu) vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou (obvykle používám papír na pečení, ale ty koláčové formy, i když teflonové jsem pro jistotu vymazala)
9. těsto lehce rozválejte válečkem přibližně do tvaru, který potřebujete, vlože do formy (na plech) a rukama roztáhněte tak, aby vám vznikly okraje (ty ještě domačkejte prsty k okrajům formy nebo plechu)
10.  v misce promíchejte mák s vanilkovým cukrem a směsí těsto rovnoměrně posypejte
11. pak na těsto naskládejte švestky řeznou stranou nahoru - začněte od středu a skládejte pěkně natěsno
12. nakonec na švestky hustě nadrobte vychlazenou drobenku (pokud vám zbyde, dejte ji v tenké vrstvě do uzavíratelného sáčku a uložte si ji do mrazáku napříště)
13. pečte 40 - 45 minut, až bude drobenka i okraje koláče dozlatova


Žádné komentáře:

Okomentovat