středa 9. září 2020

galette se špenátem a lososem

nejlepší řešení narychlo domluvené návštěvy je jednoznačně galette, protože je rychlá, krásně vypadá a skvěle chutná... možností, čím galette naplnit je mnoho a toto je jedna z nich:

210g hladké mouky, 115g studeného másla, lžička soli, 9 lžíc ledové vody

600g špenátu (mražený listový v porcích), 200g ricotty, cca 150g filet lososa, sůl, pepř, směs sušených italských bylinek
cca lžíce olivového oleje a cca lžička hrubozrnné soli

1. v míse smíchejte mouku se solí a přihoďte na kostičky nakrájené studené máslo, rychle promíchejte tak, aby malé kousky másla zůstaly vcelku a po lžících přidávejte vodu (ledovou proto, aby se máslo nerozpustilo) a zpracujte co nejrychleji rukama (robotem), až se suroviny propojí do měkkého těsta

2. těsto zpracujte do koule (to, že je trochu lepkavé, je v pořádku), zabalte ho do folie a dejte chladit do lednice (alespoň na 30 minut, i když hodina až dvě lepší)
3. špenát dejte do pánve s pokličkou a nechte ho rozmrazit a prohřát, pak ho stáhněte a nechte zchladnout
4. ze špenátu slijte vodu, trochu ho vymačkejte a případně znovu slijte vodu, pak ho přesuňte do větší misky
5. do špenátu vmíchejte ricottu (2 lžíce si nechte stranou) osolte, přidejte čerstvě mletý pepř a bylinky
6. předehřejte (horkovzdušnou) troubu na 180 stupňů (klasickou na 200)
7. vál (podložku) si důkladně po celé ploše poprašte moukou, vyklopte na ni těsto z folie, rukou ho na plocho rozplácněte, poprašte ho moukou i zeshora a rozválejte na placku cca 40cm v průměru
8. rozválenou placku přeneste opatrně na pečící papír a papír s plackou na plech (pozori, to je důležité, naplněná galette se už totiž moc přenést nedá)
9. placku pomocí lžíce potřete ricottou, kterou jste si dali stranou tak, aby vám zůstal kolem dokola čistý (ricottou nepotřený) okraj, cca 6cm široký a na ricottu plus minus rovnoměrně naneste špenát 
10. přehněte čistý okraj těsta přes špenát, samy se vám přitom na něm vytvoří sklady - to že jsou nepravidelné vůbec nevadí, naopak to hezky vypadá, 
11. okrajem nezakrytý povrch špenátu poházejte kousky lososa, můžete ještě přidat trochu bylinek
12. přehnutý okraj těsta potřete olivovým olejem a zlehka poházejte hrubou solí
13. vložte do trouby na cca 40 minut (až se okraj opeče)
14. po vytažení z trouby přeneste opatrně i s papírem ideálně na drátěnou podložku a nechte alespoň 10 minut zchladnout, než zakrojíte :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat