sobota 22. srpna 2020

galette s červenou (a žlutou) řepou a se sýrem


další možnost, jak naplnit galette - tahle kombinace je výborná a krásně je barevná, jen je potřeba mít dopředu upečenou řepu... žlutou řepu jsem objevila na trhu, ale jen dvakrát, samozřejmě vám bude stačit jen červená... a nebo, kdybyste galette chtěli mít barevně vyladěnou, můžete místo žluté řepy přidat třeba dýni hokkaido...

a jak upéct řepu? z řepy odkrojte listy, ale nechte kousek stopek - kdybyste je úplně odřízli, při pečení by z řepy vytekla šťáva. řepy jen omyjte a osušte, ale neloupejte a zabalte je pevně do alobalu, buď každou zvlášť nebo všechny dohromady, v alobalu zabalené řepy vložte do pekáčku nebo na plech a dejte je na hodinu a půl do trouby předehřáté na 200 (horkovzduch)/220 klasika. ideální je nechat ji ve vypnuté v troubě ještě vychladnout. 
když ji nespotřebujete všechnu, upečená řepa vydrží v lednici určitě týden, ale nechte ji zabalenou v alobalu a oloupejte ji, až když ji budete potřebovat.

210g hladké mouky, 115g studeného másla, lžička soli, 9 lžíc ledové vody
4 lžíce ricotty, 2 upečené a oloupané červené řepy a 2 upečené a oloupané žluté řepy (velikost tenisového míčku), 150g fety pár snítek tymiánu a rozmarýnu
cca lžíce olivového oleje a cca lžička hrubozrnné soli

1. v míse smíchejte mouku se solí a přihoďte na kostičky nakrájené studené máslo, rychle promíchejte tak, aby malé kousky másla zůstaly vcelku a po lžících přidávejte vodu (ledovou proto, aby se máslo nerozpustilo) a zpracujte co nejrychleji rukama (robotem), až se suroviny propojí do měkkého těsta
2. těsto zpracujte do koule, zabalte ho do folie a dejte chladit do lednice (alespoň na 30 minut, i když hodina až dvě lepší)
3. upečenou řepu oloupejte a nakrájejte na větší kostičky
4. sýr nakrájejte na kostičky zhruba stejné velikosti jako je řepa
6. předehřejte (horkovzdušnou) troubu na 180 stupňů (klasickou na 200)
7. vál (podložku) si důkladně po celé ploše poprašte moukou, vyklopte na ni těsto z folie, rukou ho na plocho rozplácněte, poprašte ho moukou i zeshora a rozválejte na placku cca 36 - 40cm v průměru
8. rozválenou placku přeneste opatrně na pečící papír a papír s plackou na plech (pozori, to je důležité, naplněná galette se už totiž moc přenést nedá)
9. placku pomocí lžíce potřete ricottou tak, aby vám zůstal kolem dokola čistý (ricottou nepotřený) okraj, cca 6cm široký a na ricottu plus minus rovnoměrně naskládejte obě řepy a sýr
10. přehněte čistý okraj těsta přes náplň, samy se vám přitom na něm vytvoří hezky nepravidelné sklady
11. okrajem nezakrytou náplň poházejte bylinkami
12. přehnutý okraj těsta potřete olivovým olejem a zlehka poházejte hrubou solí
13. vložte do trouby na cca 40 minut a pečte, až bude okraj dozlatova
14. po vytažení z trouby přeneste opatrně i s papírem ideálně na drátěnou podložku a nechte alespoň 10 minut zchladnout, než zakrojíte :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat