pondělí 28. září 2020

jablkový perník s povidly a čokoládou

v plánu byly původně dvojctihodné svatováclavské koláčky, ale protože z kelímku záhadně zmizela polovina povidel, dělat jen tvarohové se mi nechtělo... a protože je svátek, obchody jsou zavřené (ne že by se mi tam v tom dešti chtělo), tak když už jsem měla ta povidla v ruce... jablkový perník s čokoládovou polevou je super, ale když přidáte povidla (ideálně rozmíchaná s portským), je to velká pecka...

protože upečený perník je potřeba rozkrojit a natřít povidly, bude tentokrát lepší spíš menší forma, já jsem použila 25x 35cm a trochu jsem pak s rozkrojením bojovala, protože perník byl dost nízký a jeden roh se mi při krájení rozpadl. musela jsem ho pomocí povidel přilepit zpět na místo a schovat to pod čokoládu :-)  i proto jsem perník nakonec ještě lehce posypala kokosem, což bych jinak nedělala, protože už to je na můj vkus moc různých chutí najednou, ale rozhodně to nebylo na škodu... takže doporučuji spíš 20x30, nebo kulatou formu na dort, aby se vám krájelo lépe, než mně.

125g hladké mouky, 125g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce mixed spice M&S (nebo perníkového koření, případně jen skořice), 125g třtinového cukru, velká hrst nasekaných ořechů, 250g jablek nastrouhaných na hrubém struhadle (loupání jablek nepovažuji za nutné)
125ml mléka, 125ml slunečnicového oleje, 1 velké vejce

8 lžic povidel a cca 6 lžic červeného portského vína - můžete použít kvalitní rum, ale věřte, že s portským to nemá chybu... množství tekutiny záleží na konzistenci povidel, dejte tolik, aby vznikla lehce rozíratelná hmota

150g kvalitní hořké čokolády (100g by asi stačilo), případně hrst strouhané kokosu

1. horkovdušnou troubu zapněte na 180 stupňů a formu vyložte pečícím papírem tak, aby o kousek přesahoval přes formu (a v rozích ho pečlivě založte, aby těsto nezateklo mezi papír) 
2. do větší mísy nasypte obě mouky, prášek do pečiva, koření, cukr, nasekané ořechy a promíchejte
3. do suchých surovin přistrouhejte jablka (struhadlo - velká "oka") a dobře promíchejte
4. v misce prošlehjte vejce s mlékem a olejem, směs přilijte do suchých surovin a vymíchejte těsto
5. těsto nalijte do vyložené formy a dejte péct na cca 35 minut (zkontrolujte špejlí, musí být po vytažení suchá)
6. než se perník upeče, rozmíchejte povidla s portským vínem do roztíratelné konzistence
7. upečený perník nechte trochu zchladnout, mezitím si připravte polevu - čokoládu rozlámejte na kousky a pomalu ji rozpusťte ji ve vodní lázni (= nalámanou čokoládu dejte do misky a tu vložte do kastrůlku s vodou, ideálně takové velikosti, aby miska nedosedla na dno kastrůlku, nebo ji něčím podložte - vhodný je třeba kulatý pařáček na knedlíky, nebo nízká mistička dnem vzhůru) 
8. prkénko o něco větší než je perník si položte vedle formy, uchopte papír za okraje na protilehlých stranách (dvoje ruce výhodou) a opatrně přesuňte perník na prkénko
9. rozkrojení je trochu vyšší dívčí - buď použijte strunu na dort, nebo co nejdelší ostrý nůž a perník rozkrojte na dvě části, pak horní část podeberte (nejjednodušší je vsunout mezi rozkrojené vrstvy obyčejný list papíru) a přeneste stranou
10. spodní část parníku pomažte povidly a přiklopte odkrojenou částí (z papíru ji opatrně sesuňte)
11. rozpuštěnou čokoládu nalijte podélně na střed perníku a stěrkou rozetřete do stran
12. když perník necháte zchladnout, poleva ztuhne, ALE ještě vlahý perník je božský, i když je čokoláda ještě trochu tekutá - stačí si vzít vidličku :-) 

Žádné komentáře:

Okomentovat