pondělí 28. září 2020

dýňové lasagne se špenátem

špenát a dýně jsou hezká kombinace, jak chuťově, tak i barevně... a když chutě dotáhnete sýrovým bešamelem, jsou tyhle lasagne dokonalé...

balíček lasagne (těch, co se nemusí předvařovat)
cca 800g dýně hokkaido, 2 lžíce olivového oleje, sůl, čerstvě mletý pepř
600g mraženého listového špenátu (v porcích lepší)
50g másla, 50g hladké mouky, 500ml mléka, 125 g nivy, 125g ementálu
100g parmezánu

1. horkovdušnou troubu zapněte na 180 stupňů
2. omytou dýni nakrájejte na menší kostičky, rozložte je na plech vyložený pečícím papírem, zakapejte ji olejem (nebo si olej dejte do mističky a silikonovou mašlovačkou kostičky olejeme poťapkejte), osolte, opepřete a dejte na cca 25 minut do trouby (až je dýně měkkoučka, záleží na velikosti kostiček)
3. špenát vložte do nízkého kastrolu nebo pánve (ideálně v jedné vrstvě), pod pokličkou ho nechte při střední teplotě rozmrazit a zahřát - vařit se nemusí, trochu ho osolte, opepřete a promíchejte
4. zatímco se dýně peče a špenát zahřívá, připravte si sýrový bešamel: v kastrůlku rozehřejte máslo při střední teplotě, když se rozpustí, přisypejte mouku a míchejte, nejlépe metličkou... asi po 2 dvou minutách míchání (jakmile má jíška tendenci začít zlátnout), kastrůlek stáhněte, přidejte zhruba třetinu mléka a metličkou mouku v mléce pečlivě rozmíchejte. pak začněte znovu zahřívat a míchejte, až začne houstnout. pak zase odstavte, přilijte zbytek mléka, znovu pečlivě prošlehejte metličkou a při nízké teplotě, tedy při velmi mírném varu, nechte10 minut provařit, ale hlídejte a míchejte... nemusíte míchat pořád, stačí občas, takže si v mezičase nastrouhejte sýr (parmezán zvlášť). když je hotovo, kastrůlek opět odstavte a po lžících přidávejte nastrouhaný sýr (jen nivu a ementál, parmezán si nechte stranou), vždy pečlivě promíchejte, než přidáte další lžíci... ochutnejte a případně přisolte (záleží na slanosti sýrů, ale s nivou už sůl moc nepotřebujete), případně přistrouhněte trochu pepře
4. až vytáhnete dýni z trouby, nechte si už troubu zapnutou... upečenou dýni rozmačkejte vidličkou - ne úplně na kaši, jen tak ji pomačkejte, malé kousky nechte 
5. na dno zapékací misky rozetřete 3 lžíce bešamelu, na něj rozložte (těsně k sobě, ale ne přes sebe) první vrstvu plátků lasagne, na ně vidličkou rozmístěte 1/4 rozmačkané dýně, na ni a hlavně do mezer mezi dýni rozložte 1/4 špenátu, zakapejte 3 lžícemi bešamelu a lehounce posypejte cca 1/5 parmezánu... dejte pozor, aby vám nezůstaly suché růžky nebo okraje plátků lasagne, ty případně ještě zakápněte bešamelem... pak dejte další vrstvu lasagne a znovu dýni, špenát, bešamel a parmezán, a to zopakujte ještě dvakrát... na poslední vrstvu lasagne už jen rozetřete zbylý bešamel a posypejte ho zbylým parmezánem
6. vložte do trouby na 30 minut, až sýr na povrchu zezlátne

Žádné komentáře:

Okomentovat