čtvrtek 10. září 2020

galette s jablky


asi je víc než jasné, že mě teď dost baví galettky... to proto, že těsto je hotové raz dva, nic moc na něj není potřeba a přitom je hodně dobré. navíc se dají se naplnit v podstatě jakýmkoliv ovocem a vždycky hezky vypadají. tohle je taková štrůdlová variace, u nás dost boduje skutečnost, že každý kousek má svoji patičku :-)

základní recept i postup je pořád stejný, ale zopakuji ho, ať ho nemusíte hledat: 

210g hladké mouky, 1 lžíce třtinového cukru, 1/2 lžičky soli, 115g studeného másla, 9 lžic ledové vody
asi 4 jablka (podle velikosti), 4 lžíce třtinového cukru, lžička skořice, hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů, hrst rozinek (než se vychladí těsto, můžete rozinky namočit do rumu - já místo rumu používám metaxu :-) 
2 lžíce rozpuštěného másla, 1 lžíce hrubého třtinového cukru

1. v míse promíchejte mouku, cukr a sůl a přidejte na kostičky nakrájené studené máslo, znovu promíchejte (ideálně v míse robota a pomocí ploché metly, ale samozřejmě to jde i ručně), po lžících přidávejte ledovou vodu (voda umožní spojení těsta a její nízká teplota udrží kousky másla vcelku) a rychle zpracujte těsto, ve kterém by měly zůstat právě ty kousky másla (když těsto tvoříte rukama, musíte pracovat rychle, abyste se máslo nerozpustilo)
2. těsto zabalte do folie a dejte do lednice - minimum je 30 minut, když ho tam necháte hodinu až dvě, je to lepší a klidně si ho můžete udělat den dopředu a nechat ho v lednici přes noc
3. jablka omyjte a osušte a i se slupkou je nakrájejte na osminy (středy vykrájejte)
4. troubu (horkovzduch) zapněte na 180 stupňů (klasiku na 200)
4. těsto vyválejte na pomoučněném vále na kulatou placku o průměru cca 36cm a přeneste ji na pečící papír a papír s těstem na plech (na to určitě nezapomeňte, protože přesunout naplněný koláč na plech je opravdu velmi náročný úkon )
5. na těsto vyskládejte osminky jablek, skládejte je natěsno a bez mezer, jedno vedlo druhého od středu kolem dokola a cca 6 cm široký okraj těsta nechte jablky nepokrytý
6. cukr promíchejte se skořicí, rovnoměrně ho poházejte na jablka a navrch pak naházejte i nahrubo nasekané ořechy a (odkapané) rozinky
6. volný okraj těsta přehněte přes jablka, sám se vám poskládá do nepravidelných záhybů (jen si pohlídejte, aby nikde v záhybech nevznikla mezírka zevnitř směrem ven, protože ta by fungovala jako kanálek, kterým by při pečení vytékala z jablek šťáva)
7. okraj potřete rozpuštěným máslem a zlehka ho poházejte třtinovým cukrem (zbytkem másla můžete ještě zakapat jablka, stejně tak můžete jablka lehce pokapat i rumem z rozinek)
8. vložte do trouby na 35-40 minut, až okraj zezlátne

Žádné komentáře:

Okomentovat