středa 9. září 2020

galette se švestkami


já na to sladké moc nejsem, ale tohle jsou v podstatě jen pečené švestky ovoněné skořicí a tenoučké křupavé těsto... velká dobrota... a navíc je to velmi jednoduché a rychlé.. 
jen musíte myslet na to, že těsto musí minimálně na 30 minut do lednice... mezitím si ale krásně stihnete vypeckovat a nakrájet švestky.
nějak jsem nespočítala, kolik švestek jsem potřebovala, tak to odhaduji zhruba na kilo... možná o kousek víc.

210g hladké mouky, 1 lžíce třtinového cukru, 1/2 lžičky soli, 115g studeného másla, 9 lžic ledové vody
asi kilo švestek, 4 lžíce třtinového cukru, lžička skořice, hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů
2 lžíce rozpuštěného másla, 1 lžíce třtinového cukru

1. v míse (ideálně robota a plochou metlou, ale samozřejmě to jde i ručně) promíchejte mouku, cukr a sůl a přidejte na kostičky nakrájené studené máslo, promíchejte a po lžících přidávejte ledovou vodu (voda umožní spojení těsta a ledová proto, že pomůže kousíčkům másla zůstat vcelku) a rychle zpracujte tak, aby se suroviny propojily, ale aby se máslo nerozpustilo (na to pozor, pokud zpracováváte rukama)
2. těsto zabalte do folie a dejte do lednice - minimum je 30 minut, když ho tam necháte hodinu až dvě, je to lepší a klidně si ho můžete udělat den dopředu a nechat ho v lednici přes noc
3. švestky opláchněte, osušte, vypeckujte a podélně nakrájejte na čtvrtky
4. troubu (horkovzduch) zapněte na 180 stupňů (klasiku na 200)
4. těsto vyválejte na pomoučněném vále na kulatou placku o průměru cca 36cm a přeneste ji na pečící papír a papír s těstem na plech (na to pozor - naplněný koláč by se vám už velmi špatně přesunoval)
5. na těsto vyskládejte švestky, začněte od středu, skládejte je pěkně vedle sebe a bez mezer kolem dokola, ale cca 6 cm široký okraj nechte švestkami nepokrytý
6. cukr promíchejte se skořicí, rovnoměrně ho poházejte na švestky, stejně tak ořechy
6. volný okraj těsta přehněte přes švestky, poskládá se vám do hezkých ledabylých záhybů (jen si pohlídejte, aby tam nikde nebyla vyloženě mezera, protože by fungovala jako kanálek, kterým by při pečené vytékala šťáva)
7. okraj potřete rozpuštěným máslem a poházejte třtinovým cukrem
8. vložte do trouby na 35-40 minut, až okraj zezlátne

Žádné komentáře:

Okomentovat