pondělí 21. prosince 2020

včelí úly - vosí hnízda :-)

jestli jsou to úly nebo hnízda nechám na vás - každopádně je to jednoduché, rychlé, dobré a velmi efektní... a nepeče se :-)

těsto:
160g namletých piškotů, 160g cukru moučky, 50g strouhané hořké čokolády, 2 lžíce kvalitního kakaa, 65g změklého másla, 1 větší bílek (up-date: myslím, že se hnízda obejdou i bez syrového bílku, jeho funkce je spojovací, takže stačí přidat o něco, třeba o 35g, másla navíc), 2 lžíce rumu (při vynechání bílku to lžíce rumu jistí :-),  špetka skořice + 30 - 45 piškotů
(piškotů vám celkem - tj. na namletí i na spodky - stačí jeden sáček/250g)
náplň:
klasicky se dává žloutkový nebo máslový krém, já jsem je naplnila skvělým čokoládovým, který mi zbyl z Išelských dortíčků :-)
čokoládový (uvádím poloviční množství, já jsem do dortíčků dělala celu dávku, ale to je velká hora krému - proto mi zbyl - i když možná toho nejlepšího čokoládového vůbec):
1/2 sáčku čokoládového pudinku, 125ml mléka, 125g másla, 80g cukru moučky, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu
- uvařte pudink podle návodu (mléka je poloviční množství), do ještě teplého (ne horkého) vmíchejte třetinu másla (lepší je rozmixovat ponorným mixérem), pak vyšlehejte zbytek másla s cukrem, přidejte puding, znovu prošlehejte, pak přidejte kakao a rum a ještě chvíli šlehejte
žloutkový:
2 žloutky, 120g cukru moučky, 120g másla a lžíce rum
- vyšlehejte žloutky s cukrem, pak přidejte máslo a rum a ještě prošlehejte (opisuji - nezkoušela jsemú
máslový:
20g cukru moučky, 1 vanilkový cukr, 80g másla a 1 lžíce rumu
 - cukr vyšlehejte s máslem, přidejte rum a prošlehejte (opisuji - nezkoušela jsem)

1. suroviny na těsto smíchejte dohromady, udělejte z něj kouli a dejte ji aspoň na 2 hodiny (nebo přes noc) vychladit do lednice
2. suroviny na krém vyšlehejte do pěny a dejte také vychladit
3. z těsta vytvořte kuličku velikosti, která vám vyjde tak akorát do formičky
4. kuličku lehce oválejte v moučkovém cukru (dejte si ho do mističky) a natlačte ji do formičky
5. něčím příhodným udělejte důlek a naplňte ho krémem (mně se velmi osvědčila čínská hůlka - širším koncem jsem dělala důlek, snažila jsem se, aby byl co nejširší, a vešlo se do něj co nejvíc krému, užším koncem jsem pak do důlků krém vsunula)
7. piškot - vypouklou stranu - jen rychle a zlehounka omočte v rumu (taky si ho dejte do mističky) a přimáčkněte ho - vypouklou stranou dovnitř - do formičky
8. a pak už jen vyklepněte - díky cukru vám úlek z formičky vypadne sám

 

Žádné komentáře:

Okomentovat