sobota 22. srpna 2020

švestkové knedlíky s mákem



z tvarohového těsta jsou skvělé nejen jahodové knedlík, ale taky meruňkové a nebo švestkové... a ty švestkové jsou nejlepší posypané mákem :-)

250g měkkého tvarohu (baleného v kostce, ne ve vaničce) 1 menší vejce, špetka soli, cca 75g dětské krupičky
cca 12 -14 švestek (umyté a osušené - pecky v nich nechávám)
navrch: rozpuštěné máslo, třtinový cukr, měkký tvaroh (ten naopak z vaničky, je na knedlíky mnohem lepší než strouhaný tvrdý)  a mletý mák

1. tvaroh, vejce a sůl dejte do mísy a vařečkou utřete
2. přidejte krupičku (někdy je potřeba trochu víc, podle velikosti vajíčka) a nejdřív vařečkou a pak rukama zpracujte, až se suroviny hezky spojí a z těsta půjde vytvořit váleček, který nelepí
3. do velkého kastrolu nebo hrnce dejte vařit vodu
4. z válečku odkrojte kousek těsta, rozplácněte si ho na dlani, položte na něj švestku, obalte ji těstem a mezi dlaněmi hezky zakoulejte do úhledného knedlíčku
5. knedlíčky si odkládejte na talíř lehce poprášený krupičkou
6. (opatrně) vhoďte do vařící se vody, nebo je tam postupně vložte jeden po druhém lžící, ale jen tolik, aby vešly na dno v jedné vrstvě, každý knedlík zlehka postrčte lžící, aby se nepřilepily ke dnu a na chvilku přikryjte poklicí, aby se voda začala znovu vařit
7. rozpusťte máslo na polití knedlíků a připravte do mističek tvaroh, cukr a mák
8. od chvíle kdy knedlíky vyplavou na hladinu je vařte 8 minut potom je hned vylovte, nejlépe děrovanou lžící do cedníku, aby z nich odkapala voda, potom je lžíce opatrně přesuňte na servírovací talíř
9. knedlíky je nejlepší rozkrojit na talíři napůl a podle chuti si na ně navrstvit varoh, cukr, mák a rozpuštěné máslo

Žádné komentáře:

Okomentovat