úterý 9. června 2020

jahodový závin s tvarohem


jahody jsou samozřejmě nejlepší čerstvé, ať už jen tak, nebo na něco "navrch"... ale když se úplně nepovedou, tedy nejsou tak slaďoučké, jak by být měly, pořád jsou skvělé na knedlíky, bublaninu a nebo na koláč... zvídavou otázku svého syna, jestli se z jahod dá udělat štrůdl, jsem vzala jako výzvu, protože mě to nikdy předtím nenapadlo... a protože výsledek měl úspěch (a je to velmi jednoduché a rychlé), tady je:

jahody jsem nepočítala, ale bylo jich asi 21 (= 42 půlek ve 12 řadách po třech za sebou)
1 plát listového těsta (= koupeného :-)
250g tvarohu (= balení v kostce, ne ve vaničce)
2 lžíce cukru (třtinového nebo krupice)
1 vanilkový cukr
1 lžíce vanilkového pudingu
2 vejce (1 do tvarohu + 1 na potření)
moučkový cukr navrch

1. tvaroh vyšlehejte s cukrem, vanilkovým cukrem, vejcem a lžící pudingu
2. těsto ještě trochu rozválejte, na délku i na šířku
3. troubu předehřejte na 180 stupňů
4. plát těsta potřete tvarohem (dala jsem si ho podélně na střed a pak stěrkou rozetřela i do stran, ale ne až do krajů, ty jsem nechala nepotřené a uprostřed jsem si tvarohu nechala trochu vyšší vrstvu
5. na středovou vyšší vrstvu tvarohu naskládejte jahody - tři půlky vedle sebe. těsně za ně další tři, a tak dále, okraje těsta si nechte volné, aby se daly přehnout
6. přehoďte jednu (delší) stranu těsta přes jahody, malinko přimáčkněte, přes ní přehoďte druhou (delší) stranu těsta, znovu jen lehce přimáčkněte, okraje (kratší strany) těsta přitlačte k sobě a přehněte je směrem nahoru a opět trochu přimáčkněte, pak celý závin překulte (tak, aby podélný spoj i přehnuté okraje byl zespoda) rovnou na plech s pečícím papírem a nebo na pečící papír, který pak i se závinem opatrně přenesete na plech
7. závin potřete rozšlehaným vejcem a nechte 30 minut péct do zlatova
- pokud by šťáva z jahod vytekla - mně se na vrchu záhadně vytvořila dírka, kterou šťáva ke konci pečení vytékala - nic se neděje - odsajte ji pomocí papírových ubrousků
- pokud chcete závin přesunout na talíř, nechte ho nejdřív chvilku zchladnout, pak ho velmi opatrně na talíř přesuňte i s pečícím papírem a teprve pak papír opatrně vytáhněte :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat