neděle 31. května 2020

jahodová bublanina z palačinkového těsta

pořád je co objevovat... včera se náš kamarád Martin zmínil, že bublaniny, jaké se dnes pečeme, nejsou žádné bublaniny, protože ta správná bublanina, kterou pekla jeho babička, v troubě vždycky vybublala... proto to přece je bublanina... a tuhle jedinou pravou bublaninu babička pekla z palačinkového těsta... tak jo. výzva...
ale bylo to jednodušší, než jsem si myslela, receptů najdete spoustu, poměry surovin - mléko, vejce, cukr a hladká nebo polohrubá mouka - jsou ve všech víceméně stejné, buď jsou z půl litru mléka na velký plech a nebo ze čtvrt litru mléka na do malého pekáčku.
přeci jen peču pro dva, takže malá bublanina (pekáček 26x16cm), mi přišla dostačující... 

když jsem bublaninu strčila do trouby, nedalo mi to a pozorovala jsem ji... asi po 15 minutách se začaly vzdouvat rohy, pak mezery mezi jahodami... vzedmuté kraje se taky jako první hezky opekly, ale nechala jsem ji v troubě, až lehce zezlátl i střed...

nakrojili jsme ji ještě teplou, těsto je hodně vláčné, konzistencí připomíná puding (po vytažení z trouby bublanina trochu splaskne) a chutná, jak jinak, palačinkově :-) 

3 vejce, 250ml mléka, špetka soli, 100g hladké mouky, 50g cukru krupice
kousek másla na vymazání pekáčku, protože tohle tekuté těsto by si s papírem moc nerozumělo 
případně moučkový cukr na poprášení

1. připravte si jahody (a nebo třešně!) - omyjte je a osušte
2. ve větší misce rozšlehejte vajíčka se špetkou soli, přilijte mléko a ještě prošlehejte
3. přidejte cukr a mouku a vymíchejte (nejlépe metličkou) na řídké těsto a stejně jako to palačinkové ho nechte chvilku odpočinout (stačí 5-10 minut, než se vám zahřeje trouba)
4. troubu zapněte na 200 (horkovzduch na 180) stupňů
5. vymažte si pekáček máslem
6. těsto vlijte do pekáčku a do něj nasázejte jahody, nahusto, ale s mezerami
7. dejte do trouby na cca 30 minut, až povrch zezlátne

Žádné komentáře:

Okomentovat