středa 10. června 2020

jahodový koláč


čerstvé jahody jsou nejvíc, ale takový jahodový koláč s drobenkou je taky dost luxusní záležitost... ano, s drobenkou... asi se ze mě stává příznivec drobenky... v kombinaci s lehce nakyslým ovocem má do křupava upečená drobenka prostě něco do sebe... babičky dobře věděly, proč jí na ty ovocné koláče sypou :-)
takže jahodový koláč na plech, tentokrát ne klasická metýnka, protože není z těsta kynutého, ale z vláčného těsta s podmáslím, které jahodám vyloženě sluší (hlavně v kombinaci s tou drobenkou :-)

uvedené suroviny jsou na plech velikosti cca 33x33cm, máte-li větší či naopak menší, najdete jejich upravené poměry na konci:

na vršek koláče:
cca 750g jahod
70g třtinového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžíce škrobu

těsto:
1 vejce
130g třtinového cukru
150g polohrubé mouky
150g hrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
100ml slunečnicového oleje
300ml podmáslí

drobenka:
80g třtinového cukru
80g studeného másla
160g hrubé mouky

1. omyté a osušené jahody nakrájejte na čtvrtky, dejte je do mísy, zasypejte třtinovým a vanilkovým cukrem, přidejte lžíci škrobu, promíchejte a nechte chvíli odstát
2. horkovzdušnou troubu zapněte na 200 (klasickou na 220) stupňů
3. vejce utřete s cukrem, přidejte obě mouky s práškem do pečiva, promíchejte, přidejte olej a podmáslí a znovu pečlivě promíchejte
4. plech vyložte pečícím papírem - těsto je celkem tekuté, takže v rozích papír pečlivě složte
5. suroviny na drobenku smíchejte ve větší míse a prsty z nich vytvořte drobenku
6. těsto vylijte na plech (vyložený papírem) a rovnoměrně ho stěrkou rozetřete po celé ploše
7. lžící nasázejte na těsto jahody, včetně šťávy, která se z nich uvolnila, nepravidelně, ale pěkně jednu vedle druhé, bez větších mezer
8. jahody zhusta zasypejte drobenkou
9. koláč vložte do trouby a pečte cca 35 minut, až drobenka zezlátne

***
- pokud máte větší plech, budete potřebovat o cca 250g víc jahod (tj. 1kg),  od každé mouky přidejte po 50g (tedy 200g a 200g), cukru a oleje přidejte 25g (tedy 155g cukru a 125ml oleje) a na drobenku použijte po 100g másla, 100g cukru a 200g mouky
- pokud máte naopak plech menší, nebo chcete-li koláč jen do koláčové formy, bude vám bohatě stačit 1/2kg jahod, dále uberte třetinu od každé mouky (takže to bude 100g a 100g), prášku do pečiva dejte jen 1/3 sáčku a uberte i cukru (na 100g) a stejně tak i oleje (na 75ml), na drobenku by vám mělo stačit 60g cukru, 60g másla a 120g hrubé mouky

Žádné komentáře:

Okomentovat