pátek 12. června 2020

rebarborové muffiny s čokoládou a skořicovou drobenkou


a zase ta drobenka, která mě vážně začala bavit... tentokrát je z ovesných vloček a se skořicí...

dnešní muffiny jsou výsledkem kombinace aktuálních zásob, tedy podmáslí, které mi zbylo z předchozího koláče a rebarbory, které se můj muž nemůže dojíst, takže ji pravidelně dokupuji, dokud je a nečekané, ale vítané návštěvy... během 15 minut byly v troubě a za dalších 30 minut na stole :-)

věřte mi, že spojení lehce nakyslé rebarbory, sladké čokolády a křupavé skořicovo-ovesné drobenky je pecka a nejvíc jsou ještě teplé :-)

250g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1/2 lžičky jedlé sody, 100g třtinového cukru, špetka soli, lžička skořice
2 vajíčka, 200ml podmáslí, 90g rozpuštěného másla
4 dlouhé stonky rebarbory, 100g dobré hořké čokolády
na drobenku: 50g ovesných vloček, 25g studeného másla, 25g třtinového cukru

musím říct, že jsem tentokrát neměla čas dodržet pravidlo, že suroviny nechám alespoň půl hodiny mimo lednici, aby měly pokojovou teplotu... ale rozpustila jsem máslo při nízké teplotě, takže bylo jen o trochu víc než vlažné, smíchala jsem ho se studeným kefírem a pak jsem přidala studená vajíčka, tím se teplota surovin na tu pokojovou plus mínus srovnala :-)

1. v jedné míse (menší) smíchejte suché suroviny (mouku, prášek do pečiva, sodu, cukr, sůl a skořici)
2. v druhé míse (větší) zlehka promíchejte mokré suroviny (kefír, máslo a vajíčka)
3. rebarboru oloupejte (když nožíkem chytnete kraj slupky na jednom konci stonku, krásně se stáhne chycená část po celé délce) a každý stonek rozřízněte nejdříve podélně napůl a pak ho příčně nakrájejte na kostičky
4. zapněte horkovzdušnou troubu na 200 stupňů (nebo klasickou na 220 stupňů)
5. čokoládu nakrájejte na kousky
6. ovesné vločky rozmixujte na drť, nasypejte je do větší misky, přidejte cukr a na kousky nakrájené studené máslo a prsty zpracujte na drobenku
6. suché suroviny postupně nasypejte do mokrých, zlehka promíchejte, aby se spojily a přidejte nakrájenou rebarboru a čokoládu - vždy míchejte jen zlehka, stačí obracet lžící
7. naplňte formičky na muffiny - v silikonové nebo teflonové formě na 12 kousků můžete jednotlivé misky naplnit do roviny, pokud máte samostatné formičky, tak raději kousek pod okraj, aby přes něj nevytekly) a posypejte každý muffin drobenkou
8. muffiny vložte do trouby a pozor - po 5 minutách stáhněte teplotu o 20 stupňů (tedy horkovzduch na 180 a klasickou troubu na 200 stupňů) a pečte ještě 25 - 30 minut, až povrch a drobenka zezlátne

Žádné komentáře:

Okomentovat