neděle 14. června 2020

jahodové muffiny s čokoládou

a zase ty muffiny... ale s čerstvými jahodami a v kombinaci s hořkou čokoládou jsou skvělé... a pořád platí, že muffiny jsou zaručeně to nejrychlejší a nejjednodušší pečení pod sluncem :-)
sice si v podstatě jednou provždy vystačíte se základním receptem, do kterého přidáte to, na co máte právě chuť, ale tentokrát jsem se od něj mírně odklonila, protože jsem a) použila polohrubou mouku, abych ke šťavnatým jahodám měla trochu hrubší strukturu těsta a b), aby bylo těsto zaručeně vláčné, místo tradičního jogurtu nebo zakysanky jsem použila podmáslí...  
vyšlo to skvěle :-)

250g polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1/2 lžičky sody bicarbony, 100g třtinového cukru, špetka soli
2 vejce, 300ml podmáslí, 90g rozpuštěného másla
asi 10-15 jahod, 1 lžíce polohrubé mouky, 100g hořké čokolády
drobenka (tu můžete vynechat, ale hezky doladí chuť i vzhled):
40g rozmixovaných ovesných vloček, 20g třtinového cukru, 20g másla

1. v menší míse smíchejte suché suroviny: mouku, prášek do pečiva, sodu, cukr a sůl
2. ve větší míse smíchejte mokré suroviny: vejce, podmáslí a rozpuštěné máslo
3. jahody (omyté a osušené) nakrájejte na čtvrtky (když budete mít nakrájených plný 300ml hrnek, je to tak akorát) a v misce promíchejte se lžící mouky, aby je zlehka obalila
4. čokoládu nakrájejte na hrubší kousky
5. horkovzdušnou troubu zapněte na 200 stupňů 
6. zpracujte drobenku (prsty propojte suroviny, aby vznikla drobečková směs)
7. suché suroviny vmíchejte lžící do mokrých a přimíchejte čokoládu a jahody
7. těsto po lžících přesuňte do formy na muffiny (do roviny) nebo formiček (cca půl cm pod jejich okraj)
8. každý muffin na povrchu posypte drobenkou
8. vložte do trouby a pozor - po cca 5-7 minutách (když muffiny vyběhnou) stáhněte troubu na 180 stupňů a pečte ještě 25 minut

Žádné komentáře:

Okomentovat