neděle 14. června 2020

galette - koláč s jahodami a rebarborou


sezóna jahod je v plném proudu a ta rebarborová ještě neskončila, takže je nejvyšší čas na koláč, ve kterém se oboje spojí dohromady a navíc to krásně vypadá, což je právě francouzská galette.
rozhodla jsem se pro tentokrát neobjevovat objevené a víceméně přesně jsem dodržela recept od Davida Lebowitz, který se mi líbil nejvíc a který je navíc velmi jednoduchý :-)

210g hladké mouky, 1 lžíce třtinového cukru, 1/2 lžičky soli, 115g studeného másla, 9 lžic ledové vody
380g rebarbory, 300g jahod, nastrouhaná kůra z 1 citronu, 130g třtinového cukru, 1,5 lžíce kukuřičného škrobu, 1 lžíce rozpuštěného másla, 2 lžíce třtinového cukru

1. v míse (ideálně robota a plochou metlou) promíchejte mouku, cukr a sůl a přidejte na kostičky nakrájené studené máslo, a rychle zpracujte tak, aby se suroviny propojily, ale aby se máslo nerozpustilo (na to pozor, pokud zpracováváte rukama), pak přidejte po lžících ledovou vodu, která umožní spojení do těsta, ale pomůže kousíčkům másla zůstat vcelku (i tak pracujte rychle, ať vám tam kousky másla zůstanou)
2. těsto zabalte do folie a dejte do lednice - minimum je 30 minut, když ho tam necháte hodinu až dvě, je to lepší a klidně si ho můžete udělat den dopředu a nechat ho v lednici přes noc
3. omytou a osušenou rebarboru nakrájete na kousky (cca 1,5-2cm), omyté a osušené jahody na čtvrtiny, oboje dejte do mísy a zasypte škrobem a cukrem - nemíchejte (zatím)
4. troubu (horkovzduch) zapněte na 180 stupňů (klasiku na 200)
4. těsto vyválejte na pomoučněném vále na kulatou placku o průměru cca 36cm a přeneste ji na pečící papír a rovnou na plech (naplněný koláč by se špatně přesunoval)
5. jahody a rebarboru zlehka promíchejte s cukrem a škrobem a pomocí lžíce přesuňte na těsto a rozprostřete tak, aby vám zůstal cca 4-5cm široký volný okraj kolem dokola
6. okraj přehněte přes ovoce, poskládá se vám to samo do hezkých ledabylých záhybů (jen si pohlídejte, aby tam nikde nebyla vyloženě mezera, protože by fungovala jako kanálek, kterým by při pečené vytékala šťáva)
7. okraj koláč potřete rozpuštěným máslem a posypejte třtinovým cukrem
8. vložte do trouby a po 35-45 vytáhnete velkou nádheru :-)
(kdyby vám přeci jen šťáva vytekla, hned po vytažení ji můžete sebrat lžící a vrátit na koláč)

Žádné komentáře:

Okomentovat