pátek 6. listopadu 2015

muffiny - základní recept

jak jsem slíbila, vracím se k muffinům. původně jsem k nim neměla žádný vztah, teď mě naopak baví velice. příprava je super rychlá, žádný šlehač nebo hnětač, jen dvě mísy - jedna na suché, druhá na mokré ingredience. žádné vymazávání nebo vysypávání - buď papírové košíčky do plechu a nebo silikonová forma či formičky. jednoporcové a vhodné k přenášení do školy :-)
a hlavně - nikdy nejsou stejné. tedy, samozřejmě by mohly být stejné, ale já vždy kombinuji něco nového, v nejrůznějších poměrech, takže to je téměř vždy originál.

základní recept - ideální poměry surovin - jsem hledala dlouho, zkoušela jsem zaměňovat mléko, kefír, jogurt, podmáslí - všechno jde.

jakmile s muffiny získáte zkušenost, budete experimentovat taky.
a do té doby se bez obav držte tohoto receptu, který vychází na 12 muffinů velikosti do plechu nebo silikonové formy na 12 kousků:

všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, takže vše z lednice vyndejte alespoň půl hodiny dopředu, hodina je lepší :-)


suché suroviny: 250g hladké mouky, 100g třtinového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžičky prášku do pečiva, špetka soli + to, co budeme přidávat (viz jednotlivé recepty)

mokré suroviny: 2 vejce, 200g bílého jogurtu a trochu (1/2 dcl) mléka, 90g másla

- mouka se dá říznout špaldovou, ale nedávala bych ji víc než 100g, v případě potřeby (hladká mouka došla) se dá smíchat hladká mouka s polohrubou a nebo se dá polohrubou úplně nahradit

- cukr může být samozřejmě bílý, nebo půl napůl bílý s třtinovým
- vanilkový cukr se může vynechat
- jogurt se může nahradit mlékem nebo podmáslím - v obou případech 200 ml
- pokud máte v lednici poslední vajíčko a máte po ruce banán, rozmačkajte ho vidličkou do těsta - v rámci potřebné konzistence těsta nahradí banán vajíčko (to je rada od Madly)

1. v první řadě je potřeba rozpustit a vychladit máslo - v rámci urychlení ho nakrájím na malé kousky a "na jedničku" ho nechám rozpouštět - nestihne se u toho ani moc zahřát, takže se nemusí dlouho čekat na vychlazení

2. předehřejeme troubu - horkovzdušnou na 180 stupňů
2. suché suroviny promícháme
3. přimícháme k nim přísady (čokoláda, ořechy, brusinky - viz jednotlivé recepty)
4. máslo promícháme s jogurtem, přidáme mléko a vejce a lehce prošleháme metličkou
5. suché suroviny postupně přisypeme do mokrých a jen zlehka promícháme lžící, aby se všechny suroviny spojily
6. směs plníme do papírových košíčků vložených do plechu nebo do silikonové formy či formiček
7. pečeme 20 - 25 minut (pro jistotu bych vyzkoušela špejlí, každá trouba je jiná)


Žádné komentáře:

Okomentovat