středa 17. června 2020

jahodová bublanina

taková jahodová bublanina k snídani není vůbec marná... pokud patříte mezi k těm, kdo už zase radostně pracují, nechte si jí na víkend, ale pokud máte víc času, než je zdrávo a děti stále doma, můžete se s ní na chvíli zabavit klidně i ve všední den :-) i s pečením to zvládnete za hodinu a dá se jíst ještě teplá...

suroviny na malý pekáček (můj skleněný je 18x28cm a je to tak akorát):
350g jahod, 150g změklého másla, 150g třtinového cukru, 1 vanilkový cukr nebo lžička vanilkové pasty, 3 vajíčka, 150g polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, hrstka oloupaných mandlí  pokrájených na proužky 

1. pekáček vyložte pečícím papírem (v rozích papír založte, aby tam byl opravdu roh)
2. jahody odstopkujte, opláchněte a osušte
3. troubu předehřejte (horkovzduch) na 170 stupňů (klasiku na 190)
3. máslo utřete s cukrem a vanilkovým cukrem nebo pastou
4. k utřenému máslu s cukrem přidejte žloutky a utřete vše dohromady
5. z bílků vyšlehejte pevný sníh
7. prášek do pečiva zamíchejte do mouky, mouku přidejte k utřené hmotě a promíchejte
8. nakonec přidejte ušlehaný sníh a jemně ho zapracujte (nemíchejte, spíš stěrkou převracejte, až se vše spojí dohromady)
9. pomocí stěrky přesuňte těsto do pekáčku a uhlaďte ho do roviny
10. na těsto rozmístěte zhruba polovinu jahod a nechte si mezi nimi mezery na druhou polovinu
11. vložte do trouby na celkem 40 minut:
- po prvních 10 minutách pečení do mezer nasázejte zbývající jahody
- pak po dalších 15 minutách poházejte povrch bublaniny mandlemi
- potom pečte ještě posledních 15 minut (a pro jistotu zkuste špejlí, je-li bulanina propečená, někde  uprostřed, v mezeře mezi jahodami - pokud by byla špejle mokrá, pár minut přidejte)

Žádné komentáře:

Okomentovat