úterý 16. června 2020

galette se špenátem a sýrem


měla jsem přesně hodinu a půl na to, abych k večeři na stůl položila něco, co bude chutnat, ale i "vypadat" a protože sladká galette vypadala skvostně, rozhodla jsem se trochu improvizovat a udělala jsem stejné těsto (samozřejmě bez cukru) se špenátem a sýry... to těsto je totiž naprosto geniální - extra jednoduché, extra rychlé a extra dobré... a věřte mi, že tahle slaná verze je pecka :-)

210g hladké mouky, 115g studeného másla, lžička soli, 9 lžíc ledové vody
400g špenátu (mražený listový v porcích), 2 vajíčka, 50ml smetany, 100g nivy, 1 mozzarella, hrst
nastrouhané goudy (nebo parmezánu)
cca lžíce olivového oleje a cca lžička hrubozrnné soli

1. v míse smíchejte mouku se solí a přihoďte na kostičky nakrájené studené máslo, rychle promíchejte tak, aby malé kousky másla zůstaly vcelku a po lžících přidávejte vodu (ledovou proto, aby se máslo nerozpustilo), až se suroviny propojí do měkkého těsta
2. těsto zpracujte - opět rychle - do koule (to, že je trochu lepkavé, je v pořádku), zabalte ho do folie a dejte chladit do lednice (alespoň na 30 minut, i když hodina až dvě lepší)
3. špenát dejte do pánve s pokličkou a nechte ho rozmrazit a prohřát, pak ho stáhněte a nechte trochu zchladnout
3. mozzarellu a nivu nakrájejte na kostičky, goudu (parmezán) nastrouhejte
4. ze špenátu slijte vodu, trochu ho vymačkejte a znovu slijte vodu, pak ho přesuňte do větší misky
5. ke špenátu přidejte vajíčka a smetanu, promíchejte, osolte a přidejte čerstvě mletý pepř
6. předehřejte (horkovzdušnou) troubu na 180 stupňů (klasickou na 200)
6. vál (podložku) si důkladně po celé ploše poprašte moukou, vyklopte na ni těsto z folie, rukou ho na plocho rozplácněte, poprašte ho moukou i zeshora a rozválejte na placku cca 40cm v průměru
7. placku přeneste na pečící papír a papír s plackou na plech
8. placku rovnoměrně pokryjte špenátem tak, aby vám zůstal kolem dokola čistý (nepokrytý) okraj, cca 6cm široký
9. špenát plus mínus rovnoměrně poházejte nivou a mozzarellou
10. přehněte čistý okraj těsta přes špenát, samy se vám přitom na něm vytvoří sklady - to že jsou nepravidelné vůbec nevadí, naopak to hezky vypadá
11. okrajem nezakrytý povrch špenátu posypejte nastrouhanou goudou (parmezánem)
12. přehnutý okraj těsta potřete olivovým olejem a zlehka poházejte hrubou solí
13. vložte do trouby na cca 40 minut (až se okraj opeče a sýr na povrchu zezlátne)
14. po vytažení z trouby přeneste opatrně i s papírem ideálně na drátěnou podložku a nechte alespoň 10 minut zchladnout, než zakrojíte :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat