pátek 29. května 2020

rebarborový koláč s drobenkou (rebarborová metýnka)


nerada dělám drobenku, ale opravdu nerada... takže jí vlastně nedělám... a taky mě moc nebaví koláče na plech, připadají mi zbytečně velké :-)
jenže... koupila jsem dva svazky rebarbory a těšila jsem se, co úžasného s nimi provedu, když můj muž projevil přání, abych z ní udělala "metýnku"... metýnku? tak nějak jsemu tušila, že se tak někde  říká koláči na plech s drobenkou, ale moje snaha vysvětlit mu, jak úžasná určitě bude kombinace rebarbory s pomerančem, ať už se skořicí, nebo s kardamonem, s jogurtem, s medem, se nesetkala s pochopením všechno marné... tak tedy metýnka... pro jistotu jsem si ověřila, že se nepletu, že metýnka je opravu ta klasika na plech, ať už se švestkami, meruňkami nebo rebarborou. a jak jinak, než s drobenkou.
prošla jsem mraky receptů... rovnou jsem vyloučila ty s práškem do pečiva, protože když už babičkovská klasika, tak kynutá... a díky tomu mě po dlouhé době napadlo nakouknout do sešitu po babičce... a našla jsem... i když zápis byl dost stručný - nadpis "koláč na plech", pod tím suroviny a dále: udělej kvásek, všechno smíchej, nech vykynout, peč půl hodiny :-)

500g hladké mouky, 25g droždí, 75g cukru, 250ml mléka, 2 žloutky, citronová kůra, lžička soli, 75g rozpuštěného másla, 1 celé vejce
1kg rebarbory (= váha před oloupáním), 1 vanilkový cukr
na drobenku - 150g hrubé mouky, 100g cukru krupice (zcela výjimečně ne třtinový), 100g studeného másla

babička měla asi trochu větší troubu a tedy i plech - těsto je skvělé, nadýchané, ale na můj vkus zbytečně trochu vysoké... ale pravdou je, že já mám naopak troubu spíš malou, a tomu odpovídá i velikost plechu, jeho vnitřní rozměr je 33x33cm a myslím, že příště možná zkusím ode všeho (kromě vajíček) o 1/3 ubrat... a možná ne... protože musím přiznat, že mě až trochu překvapilo, jak mi koláč chutná. kombinace nakyslé chuti rebarbory a sladké křupavé drobenky (!) ve spojení s nadýchaným voňavým těstem je taková hezky letní a babičkovsky prázdninová :-)

1. do mísy dejte mouku a udělejte do ní rukou důlek, do něj nasypte zhruba třetinu cukru, rozdrobte droždí a zalijte zhruba třetinou vlažného mléka, přikryjte utěrkou a nechte cca 10 minut na teplém místě, to by mělo stačit, aby kvásek "vzešel"
2. mezitím máslo rozehřejte na nejnižším stupni a hned jak se rozpustí, stáhněte ho z plotýnky
3. k mouce s kváskem přidejte zbylý cukr, žloutky, citronovou kůru, sůl a vlažné rozpuštěné máslo a začněte vařečkou zpracovávat těsto - mléko přidávejte postupně, pak vařečku odložte a těsto pořádně prohnětejte rukama (máte-li robota, není co řešit, vše, kromě mléka dejte do mísy, nechte párkrát projet hnětačem a pak pomalu přilévejte mléko, hnětač nechte pracovat cca 5 minut)
4. těsto zpracujte do tvaru koule (je vyloženě vláčné a měkoučké) a nechte kynout cca 2 hodiny, v polovině kynutí, tedy po cca hodině, těsto párkrát v míse "převraťte", ať už rukama, nebo vařečkou - sice splaskne, ale nebojte, zase nabyde (a ve výsledku bude nadýchanější)
5. plech vyložte pečícím papírem a připravte si rebarboru - každý řapík sloupněte (jde to skoro samo), rozkrojte si ho na půl, pak každou půlku ještě podélně napůl a pak už krájejte na kostičky
6. až se bude blížit konec kynutí, zapněte troubu na 180 stupňů (horkovzduch na 160)
7. těsto vyklopte z mísy na plech (na papír) a malíčkovou hranou ruky ho postupně rozposouvejte do všech stran, aby zaplnilo celý plech a vytvořilo po obvodu o něco vyšší okraj - ten pak ještě prsty vymačkejte směrem nahoru po okrajích plechu (možná to zní složitě, ale půjde vám to samo)
8. celou plochu těsta kromě okrajů posypejte nakrájenou rebarborou, mělo by to vyjít na jednu vrstvu bez mezer a tu pak posypejte vanilkovým cukrem
9. ve větší misce promíchejte hrubou mouku s cukrem krupicí, studené máslo rychle nakrájejte na menší kousky, přidejte je k mouce a cukru a co nejrychleji prsty obou rukou zpracujte na drobenku (tj. suroviny se spojí do drobků)
10. celý koláč kromě okrajů posypejte drobenkou, okraje potřete (vidličkou prošlehaným) vejcem
11. pečte cca 35 minut - až budou okraje i drobenka hezky (ale ne moc) dohněda

Žádné komentáře:

Okomentovat