kdysi dávno jsem říkala své babičce, že JÁ rozhodně nikdy vařit nebudu, že nemám v úmyslu trávit SVŮJ čas v kuchyni... babička se smála... a já dnes vím proč...
neděle 24. května 2020
Pizza z křupavého těsta
jednoduché, rychlé a skvělé těsto na pizzu - suroviny jsou na dvě relativně velké pizzy, velikost placky přes celý plech, ale protože je těsto tenoučké, dovolila bych si tvrdit, že jedna pizza je pro jednu (nestřídmou) osobu :-)
400g hladké mouky, 2 lžičky sušeného droždí, 3 lžíce dobrého olivového oleje, 2 dcl vlažné vody
navrch:
to je na vaší fantazii, ale dobrý základ je krabička passaty nebo plechovka krájených rajčat, kterou těsto potřete (1/2 na jednu pizzu)
pak zcela jistě potřebujete:
- pořádnou hrst strouhaného sýru (gouda, eidam)
- cca 4 lžíce strouhaného parmezánu
a dále například
- 4 lžíce cottage a/nebo riccoty
- pár oliv
- pár artyčoků v oleji
- pár kousků nivy
- pár kousků brie
- na kolečka nakrájené čerstvé rajče
- na větší kousky nakrájený čerstvý chřest
- na kousky natrhané prošuto nebo šunka
- pokud máte chuť jen na sýrovou, strouhaného sýru dejte víc a přidejte ještě mozarellu
- sušený tymián, oregáno, cca 2 lžíce
- případně čerstvá rukola nebo bazalka navrch
1. suroviny na těsto zpracujte na hladké těsto (robot jako vždy výhodou :-)
2. dejte si do dlaně trochu olivového olej a v dlaních poválejte kouli těsta
3. vložte těsto zpět do mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte ho cca hodinu kynout na teplém místě (až zdvojnásobí objem)
4. troubu rozpalte na 200 stupňů (horkovzduch na 180) a rovnou do ní dejte i plech (bez papíru)
5. připravte si pečící papír (velikosti plechu)
6. těsto rozdělte na dvě stejné části a každou rozválejte na placku tak velkou, aby se vám vešla na plech, na jeho kratší straně od kraje do kraje, přeneste placku na papír a případně ji doroztáhněte rukama
7. těsto potřete passatou, pokud použijete krájená rajčata, rozmáčkněte je vidličkou, nechte nepotřený cca 1cm široký okraj
8. rozložte na těsto vše, co jste si na pizzu připravili, tak aby bylo na každé osmině vše, co použijete, rovnoměrně posypejte kořením, pak strouhaný sýrem a navrch parmezánem
9. velmi opatrně vytáhněte rozpálený plech z trouby a ještě opatrněji na něj přesuňte papír s pizzou a vložte plech zpět do trouby na cca 20 minut (až budou tak akorát opečené okraje a sýr)
10. na závěr můžete poházet čerstvou rukolou nebo lístečky bazalky
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat