kdysi dávno jsem říkala své babičce, že JÁ rozhodně nikdy vařit nebudu, že nemám v úmyslu trávit SVŮJ čas v kuchyni... babička se smála... a já dnes vím proč...
pátek 29. května 2020
paella s mořskými plody
paella je super, když potřebujete nakrmit hodně lidí, ale přitom chcete víc času strávit s nimi, než u plotny... příprava je totiž rychlá a paellu můžete nechat vařit víceméně bez dozoru :-)
jen na suroviny je potřeba myslet dopředu, pokud tedy nemáte v zásobě rýži na paellu, uzenou papriku (oboje např. M&S) a mořské plody...
suroviny - pro 4 - 5 osob (a nebo všeho dvojnásobek pro cca 10 osob)
lžíce olivového oleje, 2 menší nebo 1 velká červená cibule - nahrubo nakrájené, 2 stroužky česneku - na drobno nakrájené, lžička uzené červené papriky, lžička sušeného tymiánu nebo pár stonků čerstvého (=cca lžíce odrhnutých lístečků), 400g rýže na paellu (nebo jiné kulatozrnné rýže), 150ml dobérho suchého bílého vína (lze vynechat), 1 plechovka krájených rajčat, cca 1 litr zeleninového vývaru (např. klare bruhe z DM), sůl, pepř, 1kg mražených mořských plodů, hrst nasekané hladkolisté petrželky, šťáva z jedné limetky plus jedna nakrájená limetka k podávání (stejně poslouží i citron)
1. na pánvi rozehřejte olivový olej na vložte na něj cibuli - na středním stupni opékejte cca 3 minuty, aby cibule zesklovatěla, ale nezhnědla, pak přidejte česnek a dejte tomu ještě minutu
2. mražené mořské plody přelijte na cedníku studenou vodou a nechte je povolit
3. k cibuli přidejte lžičku sušené papriky, tymián, přisypte rýži a rychle promíchejte a pak hned přilijte bílé víno, znovu promíchejte a nechte víno odpařit
5. přidejte rajčata a promíchejte
6. zalijte horkým vývarem a přiveďte k varu, potom stáhněte na minimum, aby paella jen probublávala a vařte ji bez poklice (doba varu dle typu rýže a návodu) cca 20 - 25 minut (mořské plody budete přidávat před dovařením rýže)
7. občas na paellu mrkněte a promíchněte ji ode dna - tekutina by se neměla odpařit úplně, rýže by měla zůstat "mokrá", kdyby se vám všechna tekutina vstřebala do rýže, přidejte trochu vývaru
8. po cca 15 minutách by rýže měla být na skus (tj. už ne tvrdá, ale ještě ne měkká - pokud je ještě vyloženě tvrdá, nechte ji ještě chvíli probublávat), což je ten správný čas, kdy k rýži přidat mořské plody
9. paellu důkladně promíchejte a nechte mořské plody v rýži provařit - v této závěrečné fázi už pod pokličkou - cca 5 - 10 minut (krevety zrůžoví a rýže bude měkká tak akorát)
10. odstavte paellu ze sporáku, přimíchejte do ní limetkovou šťávu, podle chuti dosolte a dopepřete a na závěr přihoďte sekanou petrželku (plus případně ještě čerstvý tymián)
11. na stole podávejte přímo z woku (spolu s na 1/4 nakrájenou limetkou k dochucení na talíři)
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat