sobota 11. dubna 2020

Velikonoční nádivka

1 malé balení bílého (máslového) toustového chleba (10 krajíčků), případně 5 obyčejných rohlíků, 75g rozpuštěného másla + kousek na vymazání formy, 200ml mléka, 4 vajíčka, 2 hrsti zelených bylinek (tradičně by to měly být alespoň zčásti mladé kopřivy, ale jinak můžete dát - jako já - napůl hladkolistou petrželku a mladý špenát nebo klidně i rukolu), hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů, sůl, pepř, muškátový oříšek

a pokud chcete, můžete přidat 200g na kostičky nakrájené šunky nebo uzeného masa

1. toustový chleba nakrájejte na kostičky, dejte na plech s pečícím papírem a v troubě vyhřáté na 160 stupňů nechte zhruba na 15 minut opékat (troubu nevypínejte, teplotu zvyšte na 180 stupňů)
2. nasekejte vše zelené
3. opečený toustový chleba dejte do mísy, přimíchejte nasekané bylinky, nasekané ořechy, případně nakrájenou šunku, lehce osolte a přidejte trochu čerstvě namletého pepře a nastrouhaný muškátový oříšek (stačí 3x strouhnout)
4. žloutky vidličkou rozšlehejte v mléce
5. z bílků se špetkou soli ušlehejte tuhý sníh
6. do mísy přilijte rozpuštěné máslo a promíchejte, dále přilijte mléko se žloutky, opět zlehka promíchejte a nechte 5 minut odstát
7. nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků, nejdřív asi třetinu, potom zbytek
8. formu na pečení - kulatou dortovou nebo hranatou chlebíčkovou - vymažte máslem a přesuňte do ní obsah mísy, uhlaďte a dejte do vyhřáté trouby
9. pečte cca 30 minut, až povrch nádivky zezlátne
10. pak už jen vyklopte a otočte opečenou stranou navrch :-)



Žádné komentáře:

Okomentovat