sobota 11. dubna 2020

Velikonoční věnec

tohle je recept od Míši,  která je královna pekařka a která svým pečením dělá radost všem kolem sebe... je schopná napéct koláčky nebo cupcaky pro 50 lidí, sbalit je do krabic a přijet s nimi třeba do lesa a radovat se jen z toho, že tím všem udělala radost.. a nebo si udělat kurz na pečení makronek, aby je následně dotáhla k naprosté dokonalosti a krabičkami křehkých barevných koleček obdarovávala blízké i vzdálené... Míšo, kloubouk dolů :-)

věnec je naprosto luxusní záležitost - nejen že krásně vypadá, ale i skvěle chutná... a i když to tak možná vypadá, není to vůbec nic složitého - tedy pokud zvládnete uplést obyčejný cop ze tří pramenů :-)


500g hladké mouky, špetka soli, kůra nastrouhaná z 1 (důkladně omytého a osušeného citronu), 110g změklého másla, 110 g cukru krupice (já jako vždy dala třtinový), 2 vejce - žloutky + jedno celé na potření, 30g droždí, 250ml vlažného mléka, špetka soli, citronová kůry, 50g rozinek, vanilka (vnitřek lusku nebo lžička pasty a nebo vanilkový cukr), hrst plátků mandlí na posypání


já jsem navíc přidala ještě marcipán, protože těsto krásně provoní a zvláční - stačí 50g, které nakrájíte na malé kostičky, marcipán krájejte studený, klidně ho dejte na 10 minut do mrazáku a krájejte ho až těsně před zapracováním do těsta


1. droždí rozdrobte do misky, přidejte lžíci cukru a cca 50ml vlažného mléka, misku přikryjte a nechte 15 minut stát na teplém místě, až kvásek "vzejde" (= směs v misce nabyde :-)

2. ve větší míse utřete změklé máslo se žloutky, postupně přidávejte cukr (robot jako vždy výhodou)
3. do mísy přidejte mouku se špetkou soli, kvásek, nastrouhanou citronovou kůru, vanilku, rozinky, promíchejte, postupně přidávejte mléko a vypracujte pružné a nelepivé těsto (možná vám trochu mléka zbyde)
4. těsto nechte v míse, přikryjte utěrkou a nechte hodinu až hodinu a půl kynout
5. vykynuté těsto vyklopte na vál nebo podložku lehce poprášenou hladkou moukou a těsto ještě jednou rukama propracujte (a pokud chcete přidat marcipán, teď je ta chvíle, kdy ho do těsta zapracujete), těsto rozdělte na tři stejné části a rukama vyválejte tři dlouhé (asi 50cm) prameny (válečky) 
6. na pečícím papíře z pramenů splétejte cop, snažte se splétat pevně, aby mezi prameny nebyly mezery, upletený cop zatočte do kruhu, na začátku copu pak jedno spletení uvolněte a propleťte začátek pramenů s jejich konci
7. do středu věnce je dobré vložit něco, co odpovídá tvarem a co může do trouby - např. misku, nebo zavařovací sklenici, kterou ale nejdřív potřete máslem, aby se k ní těsto nepřilepilo 
8. věnec nechte ještě chvíli kynout, mezitím troubu předehřejte na 200 (horkovzdušnou na 180) stupňů 
9. věnec potřete rozšlehaným vejcem, posypejte plátky mandlí a vložte do trouby na 35 minut
(asi po 10 minutách věnec v troubě přikryjte pečícím papírem nebo alobalem, po dalších 15 minutách zkontrolujte povrch věnce a pokud je potřeba, aby povrch ještě zezlátnul,  papír na posledních 10 minut sundejte - ale raději ho hlídejte, aby se zbytečně nepřipekl)
10. můžete zkontrolovat špejlí, jestli je propečený (zapíchněte ji směrem ke středu a pokud je po vytažení suchá, je hotovo, pokud by byla vlhká, přidejte 5 minut)
(s vytažením misky ze středu chvíli počkejte, až věnec, a hlavně miska, trochu vychladnou :-)



Žádné komentáře:

Okomentovat